Ekonominin liderleri Yıldız'da buluştu

Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) düzenlenen İşletme ve Ekonomi Zirvesi, ekonominin lider isimlerini bir araya getirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de öğrencilerle buluştuğu etkinlikte, öğrencilere bankacılık, para piyasaları ve iş dünyası ile ilgili önemli bilgiler verildi.

Ekonominin liderleri Yıldız'da buluştu
Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından düzenlenen İşletme ve Ekonomi Zirvesi, üniversitenin Davutpaşa Kampüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Murat Demircioğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Zirveye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

'Bilime ve üniversitelere büyük ihtiyaç var'

Etkinliğin açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, üniversitenin kuruluşu ve tarihi gelişimi hakkında bilgi vererek Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren Türkiye'nin gelişiminde aldığı önemli role dikkat çekti.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 4 kişi ile başladığı eğitim hayatına bugün 30 binin üzerinde öğrenci ile devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Bahri Şahin, YTÜ'nün 918 öğretim üyesi, bine yakın öğretim üyesi yardımcısı ve bin idari personeli ile 40 bin kişilik bir eğitim ordusu olarak çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin son dönemde adeta bir işgal hareketi ile karşı karşıya kaldığını aktaran Şahin, bilime ve üniversitelere her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunun son dönemde yaşananlardan sonra daha iyi anlaşıldığını belirtti.

Üniversitelerin bir araya gelerek 'Ülkeye teknoloji, inovasyon ve bilim adına neler katabiliriz?' sorusunun cevabını bulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Şahin, göreve geldiğinden itibaren 4 aylık süre içinde tüm paydaşlarla bu konuda görüşmeler sürdürdüklerini aktardı. Rektör Şahin, konuşmasında üniversiteyi daha ileri seviyeye götürmek için yapacakları projelerden bahsetti.

YTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın da, İşletme Kulübü'nün Türkiye'deki kulüpler arasında özel yere sahip olduğunu belirtti.

Aydın, İşletme ve Ekonomi Zirvesi etkinliğinin iş dünyasından, bilim dünyasından ve sanat dünyasından belirli, başarı göstermiş kişilerin birikimlerini paylaşarak öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağladığını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek öğrencilerle buluştu

Zirvenin açılış sunumunu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gerçekleştirdi. 'Küresel Ekonomik Görünüm ve Türkiye Ekonomisi' konulu sunum yapan Şimşek, küresel ekonominin son durumu ve Türkiye ekonomisinin durumu hakkında detaylı bilgiler verdi. Şimşek konuşmasının sonunda öğrencilerden gelen sorulara da cevap verdi.

İşletme ve Ekonomi Zirvesi, toplamda 8 oturum olmak üzere birbirinden değerli konukların katılımı ile gerçekleşti.

'Bilgiye yatırım yapmaya devam edin'

İkinci günün ikinci oturumunda ekonomi yazarı Çetin Ünsalan ve ekonomist Erkin Şahinöz katılımcılarla buluştu. Konuşmasına bugün dünyada olan biteni anlatmak isteyenlerin gerekçeler sunması gerektiğini belirterek başlayan Ünsalan, dünyada gerçekleşen ekonomiyle ilgili olayları gerekçeleriyle açıkladı.

'Meselelere farklı bakmakta fayda var. Dünyada yaşananların temelini anlamak için geçmişe bakmak gerekiyor' diyen Ünsalan, 'Her yerden farklı görüşleri birleştirin, kendi fikrinizi oluşturun. Her şeye, neden sonuç ilişkisiyle bakın'' sözleriyle sunumunu sonlandırdı.

Ünsalan'dan sonra söz alan Erkin Şahinöz, Türkiye'nin tasarruf açığı üzerinde durarak konuşmasına başladı.

Sunumunda grafik ve tablolarla ülke ve dünya ekonomisi hakkındaki sayısal verileri açıklayan Şahinöz, 'Sürekli pazarlamak ve etkilemek zorundayız. Bilgiye yatırım yapmaya devam edin' dedi.

Şahinöz, katılımcıların sorularını cevaplayarak sunumunu sonlandırdı.

'Dünyadaki gelişmeler ekonomiyi dalgalandırıyor'

İkinci günün üçüncü oturumunda Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran da İşletme ve Ekonomi Zirvesi'nde öğrencilerle buluştu. Konuşmasına 2016 yılının ekonomik açıdan genel bir değerlendirmesini yaparak başlayan ve son aylarda dünyada olan olayların ekonomik akışı da çok değiştirdiğini belirten Başaran, Ekim ayında yaptığı ekonomik değerlendirme ile şu an yaptığı değerlendirmenin arasında çok ciddi farklılıklar olduğunun altını çizdi. Başaran, Amerika'daki seçimlerde beklenenin aksine Trump'ın seçilmesinin ekonomik açıdan dünyaya etkilerinden bahsettikten sonra iç dinamikler ve dış dinamiklerle Türkiye'deki ekonomiyi değerlendirdi. Siyasetin ve dünya olaylarının ekonomiyi çok büyük ölçüde dalgalandırdığı bir dönemden geçildiğini sözlerine ekleyen Başaran, Türkiye ekonomisini artıları ve eksileriyle değerlendirerek katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

İşletme ve Ekonomi Zirvesi etkinliğinin ikinci gününün son oturumunda Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, katılımcılarla buluştu. Sözlerine sıra dışı bir ekonomi tanımı yaparak başlayan Özince, finansal okur-yazarlığın her meslek dalında şart olduğunun altını çizdi. 'Finansal yetenekleri sizlerden iyi olanlar, sizi istismar edebilirler' diyerek konuşması boyunca ekonomi ve iş hayatındaki finansal okur-yazarlığın öneminden bahseden Özince, ekonominin insan vücuduna benzerliğine değindikten sonra kolektif çalışmanın öneminden de söz etti.

Etkinlikte Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e hediye, İşletme Kulübü üyeleri de Şimşek adına gerçekleştirilmiş fidan bağış sertifikasını takdim etti.
Kaynak: İHA