Bingöl'de Çiftçilere Destek

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilere 10 bin ceviz fidanı, 740 sıvat, 6 jeneratör ve 36 kırkım makinesi dağıttı.

Bingöl'de Çiftçilere Destek
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Düzağaç kampüsünde düzenlenen törende konuşan Bingöl valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl’de son 5 yılda yaklaşık 150 bin ceviz fidanı dağıtıldığını ve 230 adet kapama ceviz bahçesi yapıldığını söyledi.

Vali Köşger, “Bugün de ceviz fidanı ve sıvatların yanı sıra, devlet elektrikli kırkım makinasıyla birlikte jeneratörü de veriyor. Bunlar az hizmetler değil, bunların farkına varılması gerekiyor. Bunu ne için yapıyoruz, sırf sizler daha fazla üretin, daha fazla çalışın sofranızdaki aşı, ekmeği attırın. Çocuklarımızı geleceğe daha iyi hazırlayalım diye yapıyoruz. Tarımsal kalkınma kapsamında sadece bunları yapmıyoruz bu sadece çiftçiye bakan yönü. Koç desteği, damızlık desteği, küçükbaş hayvan desteği gibi birçok noktada destek veriyoruz. Tarımsal kalkınma, artık sadece ilk aşamada bırakan model değil. Tarımsal ürünlerin endüstriyel ürünlere dönüştürülmesini de destekliyoruz. Sadece Bingöl’e 123 milyon TL para aktarılmış. Tüm bunlar sizlerin daha iyi hayat şartlarında yaşamanız için. Biliyorsunuz ki Bingöl hayvancılık şehri. Küçükbaş hayvancılığa müsait bir coğrafyaya sahibiz. Bunu desteklemek, sizlerin daha iyi daha kaliteli şartlarda hayvancılık yapmanız için birliklerimizle birlikte gayret sarf ediyoruz. Sizin daha iyi üretebilmeniz için şartların daha iyi hale getirilmesi için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“16 bin ceviz fidanı dağıtıldı”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım ise, 2016 yılı içerisinde toplamda 16 bin adet ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bin ceviz fidanı, 740 adet sıvat, 6 jeneratör ve 36 adet kırkım makinesinin dağıtacağını belirten Yıldırım, “2011 yılında başlayan ‘5 yılda 5 Bin ceviz fidanı’ projesi kapsamında bugüne kadar 146 bin 38 adet ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.

Toplamda projeye 1 milyon 800 bin TL para harcanmıştır. Bunun 1 milyon 50 bin TL’si proje desteğidir. Proje kapsamında dört çeşit fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Ceviz fidanından olmazsa olmaz kurallarından bir tanesi tozlayıcıdır. Tozlayıcı iyi seçildiği takdirde her bir ağaç 25-30 kilo arasında verim vermektedir. Yani dekar başına 400 ila 450 kilo arasında ceviz alınabilmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak bölgemize uygun olan tozlayıcı maddesini çiftçilerimize dağıtıyoruz” diye konuştu.

Sıvat projelerinin hayvancılık için önemli bir etken olduğunu ifade eden Yıldırım, “İnsan hayatında, bitki hayatında olduğu gibi hayvan hayatında da su çok önemlidir. Suyun kalitesi ve temizliği ne kadar iyi olursa, hayvancılıktaki verimde o kadar yüksek olur. Hayvanlarda yüzde 40’lık az su içme ile elde edilen verim kaydı yüzde 25’dir. 2014 yılında başladığımız sıvat dağıtımı projesi kapsamında şimdiye kadar 2 bin 460 adet sıvat dağıtımı yaptık” ifadelerinde bulundu.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu ise, şunları kaydetti:

“Hayvancılık ilimiz için çok önemlidir. Hayvancılıkta biz küçükbaş hayvancılığı temsil ediyor, meramız ve coğrafyamız buna elverişli olduğu için küçükbaş hayvancılığa çok önem veriyoruz. Girişimcilerimiz sonucu elde ettiğimiz 6 jeneratör ve 36 adet kırkım makinesini yetiştiricilerimize dağıtacağız.”
Kaynak: İHA