Unutulmaya Yüz Tutmuş El Nakışı Motifleri Yeniden Hayat Buldu

Isparta Belediyesi Meslek Edindirme Kursları'ndaki kadın kursiyerler, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el nakışı motiflerini, yaptıkları bine yakın ürün ile geleceğe taşıyor.

Isparta'da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el nakış motifleri, belediye tarafından açılan kurslardaki 200 kadın kursiyerin elinde yeniden hayat buldu.

Isparta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İrfan Veli Kayacan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Belediye olarak kaybolmaya yüz tutmuş el nakışlarını günümüze taşımak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Bu çabaya Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın da büyük önem verdiğini dile getiren Kayacan, 'Geçmişte atalarımızın yapmış olduğu Antep, Maraş ve Beyaz işi gibi el nakış örneklerini geleceğe taşımak, yeni nesle bunu unutturmamak istiyoruz.' dedi.

Bu kapsamda 9 mahallede meslek edindirme kursları ve belediye bünyesinde atölyeler açtıklarını anlatan Kayacan, kursların tamamen el nakışına yönelik olduğunu, burada bir parça ürünün 6-8 ay gibi uzun sürelerde tamamlandığını vurguladı.

Kadın kursiyerin bir yılda yaptığı el emeği, göz nuru bine yakın ürünü Gökkubbe Ulusal Fuar, Kongre, Sergi Salonunda sergilemeye karar verdiklerini anlatan Kayacan, bu amaçla 'Cumhuriyet Kadınlarımızın Geçmişten Geleceğe El İşi El İzi' sergisini açtıklarını söyledi.

Sergilenen ürünlerin özellikle belli bir yaşın üstündeki kadınların ilgisini çektiğini aktaran Kayacan, 'El nakışı ürünlerimiz, sergimizi gezen yaşlı kadınları geçmişe götürüyor ve duygulandırıyor. Bize, 'Ben bunu gençken yapmıştım' diyorlar. Bu tepkileri duyunca ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha anlıyoruz.' diye konuştu.

Sergiyi, İzmir, Antalya ve çevre illerden çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Kayacan, 'Geçmişini bilmeyen geleceğe emin adımlarla yürüyemez.' anlayışı ile hareket ettiklerini belirtti.

Kursta usta öğreticilik yapan Hasibe Tekin, 2010 yılından bu yana el nakışı üzerine öğreticilik yaptığını ve onlarca kursiyerle el nakışı üzerine çalıştıklarını dile getirerek, 'Geçmişteki desenleri, motifleri günümüze taşıyoruz. İnsanların bunları görmesini istiyoruz. Sergimizi ziyaret eden yaşça olgun kadınlar, 'Bunlar bizim sandıklarımızda da vardı' diyorlar. Zaten amacımız da buna dikkat çekmekti. Bizleri tebrik ettikler, çok güzel işler yapıldığını söylediler.Biz de bunları duyunca mutlu olduk.' değerlendirmesinde bulundu.

Tekin, bu amaçla ürün vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA