Güney Sudan'daki Olaylar

Cuba'da geçen temmuz ayında yaşanan olaylara ilişkin 16 askerin yargılanması yönünde tavsiye kararı verildi.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da geçen temmuz ayında bir gazetecinin ölümü ve uluslararası yardım kuruluşu görevlilerine tecavüz edilmesiyle sonuçlanan olaylar nedeniyle 16 askerin yargılanması yönünde tavsiye kararı verildiği bildirildi.

Güney Sudan Adalet Bakan Yardımcısı ve olayları araştırmakla görevli komisyonun başkanı Martison Oturomoi, Cuba'da düzenlediği basın toplantısında, geçen temmuz ayında başkentteki Tiran Oteli'nde bir gazetecinin öldüğünü, çoğu ABD vatandaşı olan yardım kuruluşu görevlilerinden 5 kadına tecavüz edildiğini hatırlattı.

Oturomoi, bu olaylara Güney Sudanlı 16 askerin karıştığına ilişkin yeterli kanıtın olduğunu söyledi.

Sanıkların, bu suçları aldıkları emirler doğrultusunda işlemediğini vurgulayan Oturomoi, 'Sanıklar, özel mülkün yanı sıra kamu malına da zarar verdi. Sanıklar, savaş durumundan yararlanarak bu suçu işledi.' dedi.

Oteli makul sürede tahliye etmediği veya koruma için emniyet yetkililerden yardım istemediği için otel ve yardım kuruluşlarının idari yönetimlerini suçlayan Oturomoi, sanıkların yargılanması için özel mahkeme kurulması yönünde tavsiyede bulunduğunu ifade etti.

Soruşturmanın gizli olmasından dolayı mağdurların veya sanıkların isimlerini açıklamadığını dile getiren Oturomoi, komisyonun ilerleyen günlerde olaylarla ilgili hazırlanan raporu Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e teslim edeceğini sözlerine ekledi.

Emekli Tümgeneral Patrick Cammaert tarafından Güney Sudan'da temmuz ayında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin hazırlanan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunulan bağımsız inceleme raporunda, 'Güney Sudan askerlerinin Cuba'da aralarında yerlerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bir grup saldırganın, BM yerleşkesinin de yer aldığı bazı bölgelerde sivillere şiddet uyguladığı' kaydedilmişti. Olayları araştırmak üzere ağustos ayında bir komisyon kurulmuştu.

Kaynak: AA