TAGEP Gençlik Sempozyumu

TAGEP Irak ve Musul gündemiyle Gençlik Sempozyumu düzenledi Musul Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Abdullah: 'Irak'ta birçok kesim ülkedeki çatışmalar nedeniyle gerçek bir krize maruz kalıyor. Ancak en çok zararı askere alınmayla ilgili savaş kanunlarına tabi olan gençler görüyor'

Türk-Arap İlişkileri Merkezi bünyesinde bulunan Türk Arap Gençlik Platformu (TAGEP), Irak ve Musul gündemiyle Gençlik Sempozyumu düzenledi.

İstanbul'da düzenlenen sempozyumda, Arap dünyasında, özellikle de Musul savaşından sonra kapsamlı bir değişim yaşayan Irak'taki gençlerin durumu gibi konular ele alındı.

Türk ve Arap gençler ile araştırmacıların katıldığı sempozyumda, 'Irak Gündemi, Musul ve Acı Hikayesi, Gerçeklik ve Geleceğin Zorlukları Arasında Musul Gençleri' konulu sunum yapıldı.

'Gerçeklik ve Geleceğin Zorlukları Arasında Musul Gençleri' sunumunu yapan Musul Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hişam Muhammed Abdullah, 'Irak'ta birçok kesim ülkedeki çatışmalar nedeniyle gerçek bir krize maruz kalıyor. Ancak en çok zararı askere alınmayla ilgili savaş kanunlarına tabi olan gençler görüyor.' dedi.

Gençlerin, 1980-1988 döneminde Birinci Körfez Savaşı'ndan beri kendilerini savaşın bir parçası olarak gördüklerini ifade eden Abdullah, 1991'de Kuveyt savaşı, ardından da 2003'te ABD işgalinin yaşandığına işaret etti.

Bu durumun ekonomik, kültürel ve bilimsel anlamda gençleri etkilediğini söyleyen Abdullah, şu anda ayrımcılık ve mezhepçilik açısından ülkesinin en kötü dönemde olduğunu kaydetti.

Irak'ta kadınların yaşadıkları zorluklara da dikkati çeken Abdullah, gençlerin hedeflerinin sınırlandığını ve karışık hale geldiğini, bu durumun da bazı gençleri şiddete ve silahlı gruplara katılmaya yönelttiğini belirtti.
Kaynak: AA