Mersin GİAD Üyeleri Sektör Temsilcileriyle Buluştu

İçel Girişimci İşadamları Derneği’nin (GİAD), derneğe üye sektör temsilcilerini bir araya getirerek yürüttüğü kartvizit alışverişlerinin ikincisi, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve avukat Murat Altındere’nin katılımları ile yapıldı.

Mersin GİAD Üyeleri Sektör Temsilcileriyle Buluştu
İçel GİAD Başkanı Mehmet İzol, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Biz burada üyelerimiz arasındaki birlik ve beraberliği arttırmayı ve konuşmacı konuk olarak davet ettiğimiz kişilerin bilgi birikiminden yararlanmayı hedefliyoruz. 15 günde bir gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar önümüzdeki günlerde de devam edecek" dedi.

İçel GİAD eski başkanları Alper Gürsoy ve Kasım Tanrıöver ile birlikte, aynı zamanda İçel GİAD üyesi olan MTSO Meclis Başkan Vekili Murat Çalışkan’ın da katıldığı toplantıda konuşan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, bir alışkanlık olarak iş adamları dernekleri denilse de böylesi önemli sivil toplum kuruluşları içinde ve ekonominin tam ortasında binlerce kadınının da yer aldığını söyledi.

Bundan dolayı böylesi girişimci iş insanlarının oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarını, ekonominin, demokrasinin ve sosyal yaşamın en önemli payandası olarak gördüğünü belirten Aşut, özellikle İçel GİAD’ın kuruluş felsefesi olarak, genç ve kadın girişimcilere verdiği değeri ve önemi bildiğini kaydetti.

"Nüfus zenginliğimizi kullanamıyoruz, israf ediyoruz"

"Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" sözünü hatırlatan Aşut, bu sözün herkese bir hatırlatma olması gerektiğini ifade ederek, "Yani daha çok gencimiz, daha çok kadınımız kurumlarımızın merkezinde olmalıdır. 80 milyona yaklaşan nüfusumuzun yarısını oluşturan gençlerimiz ve kadınlarımız ülke zenginliğimizin kullanamadığımız, hatta israf ettiğimiz diğer yarısıdır. İçel GİAD gibi STK’ların öncü duruşu, başarı

hikâyeleri, bu anlamda önemli bir rol-model oluşturacaktır. Gençlerimizin ve kadınlarımızın bu rol-modellere, başarı hikâyelerine ihtiyacı var, bu motivasyona ihtiyacı var. Aksi takdirde gittikçe memurlaşan bir ülkeye doğru yol alıyoruz. 17. Yüzyılda Anadolu’yu gezen bir yabancı gezgin notlarına şunu düşmüş, ’Anadolu’da en gözde meslek ya asker ya da memur olmak, ticaret aşağı görülen bir iş.’ Aradan 500 yıl geçti, değişen bir şey yok" diye konuştu.

"Giderek memurlaşıyoruz"

Dün, memur seçme sınavı olan KPSS’ye 5 milyon gencin başvurduğu ve bir rekor kırıldığı şeklinde haberlerin yer aldığını anımsatan Aşut, "Sanki çok iyi bir habermiş gibi lanse ediliyor. Yine aynı haber bülteninde; alınacak 10 bin kişilik uzman çavuş kadrosuna ise 250 bin rekor başvurunun olduğu söyleniyordu. Elbette ülkemizin vasıflı memurlara, askere, polise, bürokrata ihtiyacı var. Ama bütün insan kaynağımızı tek çare olarak memuriyete yönlendirmek, girişimci bir ekonomiden memur bir ülkeye evrilmek sorunlarımızın çözümü değil. Sadece istihdam yaratmak amacıyla tüm insan kaynağımızı bu şekilde değerlendirmek ve memurluğu cazip hale getirmek bir çözüm değildir. Tüm gençlerimiz, kadınlarımız, üniversite, yüksekokul veya meslek lisesi mezunları gibi nitelikli insan kaynağımız masa başı memuriyette çalışacaksa, kim üretecek? Kim ticaret yapacak? Kim ihracat yapacak? Bunların girişimcisi kim olacak? Cari açığı kim kapatacak? Vergiyi kim verecek? 500 sene önceki gibi başkalarına mı havale edeceğiz bu işleri? Yani, ülkenin ekonomisini yine yabancılara mı emanet edeceğiz? İşte bundan dolayı İçel GİAD’ı ve böylesi STK’ları çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Girişimci sayısını arttırmalıyız"

Artık ülkelerin sadece askeri gücü ile değil, aksine ekonomik gücüyle küresel bir aktör olduğuna dikkat çeken Aşut, şöyle devam etti; "Bunun temel payandası ise girişimcilerdir. Özellikle genç girişimciler ve kadın girişimcilerdir. Nüfusu yaklaşık bizimle aynı olan ekonomilere bakın. Bakın ve zenginliğin gerçek nedenini görün. Bakınız Japonya’nın 6 milyona yakın girişimcisi var. Almanya’nın 5 milyonun üzerinde girişimcisi var. Fransa’da da durum benzer. Ya bizde. Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 1.5 milyon girişimci yaratabilmişiz. Bahsettiğim ülkeler 1945’deki ikinci dünya savaşında yerle bir olan ülkeler. Bir tarafta 6 milyon girişimci, bir tarafta 1.5 milyon. Bu devletlerin neden bizden daha zengin olduğunu sorgulamaya gerek var mı? Girişimci sayısı bizden dört kat fazla. Basit hesap, bizden en az dört kat daha zenginler. İşte birlikte yapacağımız en güzel iş birlikleri bu noktada olacaktır. Ülkemizin girişimci sayımızı nasıl arttırabiliriz? Derdimiz bu olmalı. Gençlerimizi, kadınlarımızı ekonomiye etkin şekilde nasıl entegre edebiliriz? Başarı hikayelerini nasıl duyurabilir ve rol modelleri nasıl daha geniş kitlelere lanse edebiliriz? İnsan kaynağımızı girişimci olmaları konusunda daha fazla nasıl motive

edebiliriz? İçel GİAD bu noktada İçel Ticaret ve Sanayi Odası ile her zaman uyum içinde çalışan, MTSO ailesinin her zaman bir parçası olmuş, kentimize değer katan bir kurum olmuştur. Ben özellikle sizler gibi dinamik bir üye profili olan İçel GİAD’dan, yüksek teknolojili hizmet ve üretim anlamında, Endüstri 4.0 temelinde, merkezinde internet ve yazılım olan yeni dünya ticaretine ve ekonomisine ’nasıl entegre oluruz’ konusunda akıl yormanızı istiyorum. Artık e-ticaret var, evinden dünyaya açılanlar var. Petrol bir gün bitecek, doğal gaz da bitecek. Yer altı zenginlikleri bitecek. Sadece girişimciler kalacak. Ama yeniçağın girişimcileri ve geleceğin dünyasına hazırlık yapan girişimciler kalacak."

"FETÖ, sadece kurumlarda değil iş dünyasında da örgütlenmiştir"

Avukat Murat Altındere ise, FETÖ/PDY yapılanmasının İçel ve ülke ekonomisine etkilerini anlattı. FETÖ/PDY diye bilinen örgütün, aslında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, 17 Aralık süreci ile beraber, siyasi iktidar ve devletin kurumları noktasında ortaya çıkan, belli gelişmeler üzerine Türk Ceza Kanunu açısından bir terör örgütü olarak tanımlandığını ifade eden Altındere, "Bu yapılanma, hükümeti devirme amacı gütmüştür. Bu yapılanmanın bir terör örgütü olduğu apaçık ortadır. Bu terör örgütü sadece emniyette ve adliyede değil, iş dünyasında ve her yerde örgütlenmiştir ve ülkemiz için ciddi bir tehlike unsuru haline gelmiştir. Dün itibari ile Adalet Bakanlığı’ndan ve Çalışma Bakanlığı’ndan aldığım temel veriler, bu güne kadar 15 Temmuz öncesi ve sonrasında yaklaşık olarak 100 bin kişi hakkında işlem yapılmıştır. Şu anda 45 bin kişi FETÖ/PDY üyesi olmaktan tutuklanarak cezaevlerini doldurdu. 95 bin memur görevinden ihraç edilmiştir" dedi.

"FETÖ yapılanmasında İçel, Türkiye’de ilk 5’te"

FETÖ/PDY yapılanmasının iş dünyasına etkilerine değinen Altındere, şu bilgileri verdi; "FETÖ/PDY yapılanması olarak İçel, Türkiye’de ilk 5’te. İçel uluslararası ticaret kapsamında öne çıkan firmaların olduğu bir kent. Bunun büyük bir kısmını da gıda sektörü kapsıyor. GDO meselesi adı altında birkaç firmanın önü kesilmeye başlandı. Ankara merkezli İçel’deki bir şirketin, Pensilvanya’da yapılan toplantı sonrasında bakliyat sektöründe imam olması hususunda alınan bir karar var. Bunun üzerine Amerika’dan verilen bir talimat doğrultusunda, Ankara’daki İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından İçel istihbarat şubeye talimat veriliyor ve bunlar paralel örgüt içerisinde. Yani Ankara imamı üzerinden İçel imamına talimat veriliyor ve İçel’deki firmalar için bir çalışma yapılması söyleniyor. Bunun nedeni ise buradaki firmaların önünün kesilip kendi firmalarını öne çıkarmak. Sonrasında bununla ilgili müfettiş incelemeleri ve araştırmaları yapıldı. Gümrük Baş Müdürü, o işi yapan Gümrük Muhafaza Müdürü, soruşturmayı yürüten savcı, şahısları evlerinden alan polisler, kararı veren hakim şuanda hepsinin tutuklu olduğunu görüyoruz. GDO karalaması ile bu işe bulaşmış kim varsa tutuklandı."
Kaynak: İHA