Almanya'daki Türk Asıllılar SPD'yi Tercih Ediyor

Devlet Bakanı Özoğuz: 'Siyasete katılımla topluma katılım birbiriyle yakından bağlantılıdır'.

Almanya'da yaşayan Türk asıllıların en fazla tercih ettiği partinin, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) olduğu bildirildi.

Alman hükümetinin göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, başkent Berlin'de Alman Vakıflar Bilirkişi Kurulu Araştırma Bölümü Müdürü Cornelia Schu ile ülkede yaşayan göçmenlerin parti eğilimleri üzerine yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Bakan Özoğuz, konuşmasında, göçmen asıllıların siyasette hala yeterli derecede temsil edilmediğini, tüm partilerin göçmenleri kazanmak için yoğun şekilde çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Kendisi gibi Türk asıllıların yönetim kademelerine getirilmesinin, göçmenleri daha yoğun şekilde siyasete ilgi duymaya yönelttiğini, bunun da gerekli olduğunu ifade eden Özoğuz, 'Siyasete katılımla topluma katılım birbiriyle yakından bağlantılıdır.' dedi.

Özoğuz, parlamentoda temsil edilen göçmen asıllı milletvekillerinin sayısının da ülke nüfusuna oranla yetersiz olduğunu belirterek oy hakkını elde etmiş her göçmen asıllının toplumu birlikte şekillendirebilmek için oy kullanması gerektiğini kaydetti.

Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Cornelia Schu da Türk asıllı göçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin SPD'yi tercih ettiğini, genel olarak tüm göçmenlerin yüzde 40,1'inin de bu partiyi desteklediğini söyledi.

İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin göçmenler arasındaki desteklenme oranının ise yüzde 27,6'ya gerilediğini belirten Schu, göçmenlerin yüzde 13,2'sinin muhalefetteki Yeşiller Partisini, yüzde 11,3'ünün de Sol Partiyi savunduğunu ifade etti.

Schu, araştırma sonuçlarına göre, Alman toplumunda olduğu gibi göçmenlerin yüzde 70'inin siyasete ilgi duyduğunu ve kendisini belirli bir partiye yakın hissettiğini, siyasetle ilgilenen göçmenlerin çoğunun, uzun yıllar Almanya'da yaşayanlar olduğunu kaydetti.

Araştırmanın 2015 yılında Mart-Ağustos ayları arasında yapıldığı, ülke çapında 4 binden fazla göçmene ve yaklaşık 1300 Alman'a sorular yöneltildiği bildirildi.
Kaynak: AA