İMO'dan 'İki Duayen İki Söyleşi'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Suphi Civelek, inşaat mühendisliği mesleğinin toplumun yaşam kalitesini, insanların can ve mal güvenliğini doğrudan etkileyen bir meslek olduğunu vurguladı.

İMO'dan 'İki Duayen İki Söyleşi'
İMO, inşaat mühendisliği mesleğinin detaylarıyla konuşulduğu toplantıda inşaat mühendisliği mesleğine büyük katkıları olan iki duayen konuğu Adana’da ağırladı.

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde ‘İki Duayen İki Söyleşi’ başlıklı panelde Prof. Dr. Uğur Ersoy, ‘İnşaat Mühendisliği Üzerine Sohbet’, Prof. Dr. Tuğrul Tankut ise ‘Değişen Dünyada İnşaat Mühendisliği’ konulu sunum gerçekleştirdi.

Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Suphi Civelek, inşaat mühendisliğinin insanlığın gelişimine büyük katkı sunduğunu söyledi.

Barınma ihtiyacının doğa olaylarından korunmakla başladığını günümüzde ise inşaat mühendisliği uygulamaları, doğal afetlere karşı insanın güvenliği ve rahatının sağlanması yönünde ciddi mesafeler kat ettiğini söyleyen Civelek, gelinen süreçte karşı karşıya kalınan tablonun mimar, mühendis ve şehir plancılarına da olumsuz yansıdığını kaydetti.

Tankut: “insanlar mekanikleşti”

Betonarme yapı davranışı ve özellikle yapıların deprem davranışı alanında çok sayıda deneysel araştırması bulunan Prof. Dr. Tuğrul Tankut ise inşaat mühendisliğinin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu söyledi.

İletişim ve ulaşımın ucuzladığı dünyanın oldukça küçüldüğünü ifade eden Tankut, “Çocuklara insan gibi düşünmeyi öğretemedik. Çocuklar fiziksel dünyadan uzaklaştı. İnternet ve elektronik araçlar sayesinde aklınıza gelen her abuk sorunun yanıtını bulabiliyorsunuz. Hayat kolaylaştı ancak insanlar mekanikleşti. Çocukların internetteki bilgiyi kopyalayıp dosyalaması bir marifet olarak anılıyor. Marifet bu bilgiyi tartışıp irdeleyerek, işleyip geliştirerek anlamlı bir üretim yapmaktır.”

Popülist politika sonucu saygınlığın azaldığını ifade eden Tankut, “Eskiden 3-4 mühendis mektebi vardı, az sayıda nitelikli mühendis yetişirdi. Mühendis, aranan, iyi kazanan adamdı. Bugün ihtiyaçtan çok fazla okul, çok fazla diploma var. Mühendisler işsiz” şeklinde konuştu.

Ersoy: “Mühendisliklik rasyonel düşünmedir”

Bilimsel alanda pek çok ödüle sahip olan Prof. Dr. Uğur Ersoy ise mühendisliğin rasyonel düşünme ile eş anlamlı olduğunu söyledi.

İnşaat mühendisliğinin sadece bilim olmadığını, mühendisliğin bilim ve sanat olduğunu kaydetti.

Dünyanın değiştiren ‘Rönesans ve Endüstri’ devrimini Türkiye’nin ıskaladığını dile getiren Ersoy, “Bunun bedelini hala ödüyoruz” dedi.

“Mühendislikte endüstri devriminden sonra gelen büyük devrim bilişim devrimidir. Endüstri devrimini ıskaladık ama bunu ıskalamadık” diye konuşan Ersoy, Türkiye’nin bilişim alanında önemli işler yaptığını vurguladı. Bilgisayarı, interneti, sunulan yazılımları, akıl bilgi ve deneyim süzgecinden geçirerek kullanan mühendisler için bu devrimin harikalar yarattığını ifade eden Ersoy, birçok mühendisin bilgisayar olanaklarını irdelemeden, mantık süzgecinden geçirmeden kullandığını, bu mühendislerin de bilgisayar köleleri olduğunu ifade etti.

İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, yönetim kurulu üyeleri, üniversite öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katıldığı söyleşinin sonunda soru-cevap bölümüne geçildi.
Kaynak: İHA