Patates Üreticisi Zor Durumda

Ahlat Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Altuntaş: 'Çiftçilerimiz bir kilogram patatesi 60 kuruşa mal ediyor. Ancak tarlada 2025 kuruştan alıcı buluyor. Patates üreticisi zor durumda'

Ahlat Ziraat Odası Başkan Yardımcısı İzzettin Altuntaş, çiftçilerin kilogramını 60 kuruşa mal ettiği patatese tarlada ancak 20-25 kuruştan alıcı bulabildiğini bildirdi.

Yıllardır bölgenin patates ihtiyacını karşılayan ve Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderilen Ahlat patatesi, kalitesi ve lezzetiyle tüketicilerin vazgeçilmezleri arasında bulunmasına karşın bu yıl istenilen fiyata alıcı bulamıyor.

Ahlat Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Altuntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl patatesin maliyetinin üçte bir fiyatına alıcı bulduğunu söyledi.

Verimi oldukça iyi olan patatesin ucuza satıldığını belirten Altuntaş, 'Girdiler oldukça yüksek. İlçemizde şu anda 35 bin dekar alana patates ekimi yapıldı. Toplam 150 bin ton üretim bekleniyor. Çiftçilerimiz bir kilogram patatesi 60 kuruşa mal ediyor. Ancak tarlada 20-25 kuruştan alıcı buluyor. Patates üreticisi zor durumda.' dedi.

Çiftçilerinden İlhami Güvener ise, artık elektrik borcunu bile ödeyemez duruma geldiklerini söyledi.

Bir dönümü sulamak için kullandığı elektrik bedelinin yaklaşık 300 lira olduğunu ifade eden Güvener, şöyle konuştu:

'Maliyetlerimiz fazla olduğu için artık işin içinden çıkamıyoruz. Devlet bize sahip çıksın. Benim gibi binlerce patates üreticisi var. İhracat yok denecek kadar az. Sattığımız malların parasını alamıyoruz. İhracata pirim fazla verilse, sanırım ihracatçılar buraya el atarlar. Şimdi hasat yapıp ambarlara dolduruyoruz. Bir umutla para eder diye bekliyoruz.'
Kaynak: AA