DMO Sektör Buluşmaları Toplantısı

Maliye Bakanı Ağbal: 'DMO'nun geçen seneki pazar tutarı 3,5 milyar lira' 'Genel olarak baktığımız zaman kamu mal ve hizmet alımları piyasasında muhtemelen 3040 milyar liralık bir pazar var, buradan DMO'nun aldığı pay düşük' 'Hükümet olarak kamu alımlarını, yerli üretimi artırmak için önemli bir kaldıraç olarak görüyoruz'.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Devlet Malzeme Ofisinin (DMO) geçen yılki pazar tutarının 3,5 milyar lira olduğunu belirterek, 'Genel olarak baktığımız zaman kamu mal ve hizmet alımları piyasasında muhtemelen 30-40 milyar liralık bir pazar var, buradan DMO'nun aldığı pay düşük.' dedi.

Ağbal, Rixos Otel'de DMO tarafından düzenlenen, 'Taşıt, Üst Yapılı Taşıt ve İş Makineleri Sektör Buluşmaları' Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, DMO'nun kurulduğu yıldan bu yana kendini sürekli geliştirdiğini söyledi.

DMO'nun binin üzerinde tedarikçisinin bulunduğunu dile getiren Ağbal, 'Kamunun ihtiyaç duyduğu iğneden ipliğe kadar her şeyi DMO karşılıyor.' dedi. Ofisin tedarikçileri ile daha fazla bir araya gelmesinin önemine işaret eden Ağbal, DMO'nun kendi politikalarını belirlerken, tedarikçilerin ihtiyaçlarını da göz ardı edemeyeceğinin altını çizdi.

Bakanlık olarak toplantıdan, tedarikçilerin karşılaştığı zorlukların giderilmesi ve taraflar arasında uzun süreli ortaklığın nasıl sağlanabileceği konusunda görüş ve öneriler çıkmasını beklediklerini anlatan Ağbal, 'Biz toplantı yapmak için değil çözüm üretmek için buraya geldik.' diye konuştu.

Toplantının ana konusunu oluşturan taşıt sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ağbal, taşıt sektörünün DMO'ya en fazla mal satan sektörler arasında yer aldığını ifade etti. Taşıt sektöründe genel anlamda yerlilik oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Ağbal, iş makinelerinde yerlilik oranının diğer taşıt türlerine göre daha düşük olduğunu belirtti.

DMO'nun hem ekonomik hem de kamu kurumlarının ihtiyaçlarına uygun alım yapması gerektiğini dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

'Herhangi bir şekilde taşıt alımlarında kurumlara 'şunu alacaksın, şöyle alacaksın' demek gibi bir fonksiyonu yok. Sadece kamu kurumunun talebi neyse onu en ekonomik şekilde almaya çalışacak, ama burada şunu hep beraber düşünmemiz lazım. Biz hükümet olarak kamu alımlarını, yerli üretimi artırmak için önemli bir kaldıraç olarak görüyoruz. Türkiye'de eğer yerli üretim artacaksa ki aslında ülke olarak bu potansiyele sahibiz, o zaman DMO da bu ihtiyacı ve hükümetin bu politikasını dikkate alır. Özellikle iş makinelerinde, diğer taşıtlarda daha fazla yerli üretimi teşvik etmek istiyoruz. DMO'nun bu alanda daha önemli görevler üstlenmesini istiyoruz.'

Toplantı kapsamında yapılacak görüşmelerde taşıt sektöründe yerlilik payının nasıl artırılabileceğine yoğunlaşılmasını beklediklerini kaydeden Ağbal, bu konuda Türkiye'nin potansiyelinin mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı.

- 'Tedarik süreçlerinde KOBİ'lere ilave avantajlar sağlanmalı'

Ağbal, OSB'lerde genç, dinamik ve büyüme potansiyeli yüksek şirketlerin olduğunu belirterek, 'DMO ile iş yapan firmaları bu genç ve dinamik firmalarla daha fazla iş ve güç birliği yapmaya davet ediyorum. Bu potansiyeli ben görüyorum. Burada DMO'nun bu işletmelere destek vermesi lazım.' dedi.

DMO ile KOSGEB'in bir süredir birlikte çalıştıklarını kaydeden Ağbal, 'DMO kamu kurumlarına en ekonomik şekilde mal ve hizmet tedarik ederken KOBİ'lerin de bu pazardan daha fazla pay almasını sağlamak gerekiyor. Hükümet olarak KOBİ'lerin ekonomimizin en sağlam dinamiği olduğuna inanıyoruz. Dünyada çok fırtınalar eserken, Türkiye ekonomisinin bunlara karşı esnek olduğunu belirtiyorsak, bu esneklik aslında KOBİ'lerimizin esnekliğidir. Tedarik süreçlerinde KOBİ'lerimize ilave avantajlar sağlamamız lazım.' diye konuştu.

Ağbal, makine ve iş makinesi sektöründe birçok KOBİ'nin olduğunu belirterek, kamu alımlarının bu noktada itici güç olarak kullanılması durumunda, söz konusu şirketlerin daha fazla Ar-Ge ve inovasyon yapabileceğine işaret etti.

DMO'yu klasik bir tedarik kurumu olarak görmediklerini vurgulayan Ağbal, kurumun değişim ve dönüşümünün önemine değindi.

Ağbal, kurumların bir araya gelerek DMO pazarına girmek istemesi durumunda bunu teşvik edeceklerini bildirerek, 'Büyük ölçekli bir firma yanına bir KOBİ'yi alırsa o KOBİ'ye yeni imkanlar tanıyacağız.' dedi.

Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin kalkınma projelerinde DMO'nun da rol üstlenebileceğini aktaran Ağbal, DMO'nun alımlarını bu illerden yapması halinde ilave teşviklerin verilebileceğini söyledi.

Ağbal, DMO'nun artık yeni bir anlayışla hareket ettiğini belirterek, 'DMO ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı birlikte çalışıyor. Daha fazla Ar-Ge, inovasyon yapan şirketlerin DMO pazarına girmesi, Ar-Ge ile ilk kez üretilen ürün ve hizmetlerin DMO üzerinden piyasaya girmesi son derece önemli.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'DMO kamu alımlarından daha fazla pay almalı'

Maliye Bakanı Ağbal, DMO'nun geçen seneki pazar tutarının 3,5 milyar lira olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

'Maliye Bakanı olarak DMO satışları artınca diyorum ki 'Aman kamu harcamalarında israf olmasın'. Kamu kurumları, mal ve hizmetleri DMO'dan almak zorunda değil. DMO satışlarına tutar üzerinden değil, pazar payı üzerinden bakması lazım. Genel olarak baktığımız zaman kamu mal ve hizmet alımları piyasasında muhtemelen 30-40 milyar liralık bir pazar var, buradan DMO'nun aldığı pay düşük.'

DMO'nun satışlarında sektör çeşitliliğini artırması gerektiğini ifade eden Ağbal, 'Yapılacak iş birlikleriyle DMO üzerinden tıbbi, medikal malzeme alımını artırmamız lazım. DMO'nun büro malzemelerinde pazardan aldığı pay düşük. Burada ortak çözümler üretmemiz lazım.' diye konuştu.

Ağbal, DMO'nun böyle çalıştayları ilk kez gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu gibi etkinliklerin artması gerektiğini söyledi.

DMO Genel Müdürü Levent Şahin de hizmet sundukları başka sektörlerle ilgili toplantıların devam edeceğini belirterek, toplantıların DMO ile tedarikçiler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Kaynak: AA