Cezayir'den 'Libya' Tepkisi

Cezayir'in Mağrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakanı Mesahil: 'Herkes girişimi olduğunu söylüyor. Bizim için tek girişim, Libya'nın ulusal mutabakat ve diyalog girişimidir'

Cezayir yönetimi, Libya krizi konusunda çok fazla girişimde bulunulmasını eleştirdi ve Fransa'daki toplantıyla ilgilenmediğini belirtti.

Cezayir'in Mağrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakanı Abdulkadir Mesahil, resmi temaslarda bulunmak üzere Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz Serrac'ın eşliğinde Cezayir'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Muhammed el-Tahir Siyale ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mesahi, 'Herkes girişimi olduğunu söylüyor. Bizim için tek girişim, Libya'nın ulusal mutabakat ve diyalog girişimidir.' dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Libya konulu toplantıya da değinen Mesahil, 'Toplantı bizi ilgilendirmiyor. Paris'te bir toplantı olduğunu duyduk. Bizi ilgilendiren Libyalı kardeşlerimizin burada Cezayir'de olmasıdır.' diye konuştu.

Ülkesinin Libya'ya yabancı müdahaleye karşı olduğunu belirten Mesahil, Cezayir'in bu konudaki tavrının başlangıçtan itibaren net olduğunun altını çizdi.

Mesahil ayrıca, Afrika Birliği'nin girişimiyle ekim ayı bitmeden Libya'daki durumu görüşmek üzere komşu ülkelerin katılımıyla beşli bir komisyonun toplanacağını ilan etti ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Siyale ise Libya'daki siyasi diyalog ve uzlaşının harici istekler nedeniyle geciktiğini söyledi. Cezayir'in Paris'teki toplantıya çağrılmamasıyla ilgili soruya Siyale, 'Bu soru Fransa'ya ve onun diplomasisine yöneltilmeli. Biz, Cezayir'in Libya konulu toplantılarda etkin ülkelerden olduğu kanaatindeyiz.' diye konuştu.

Siyale, Trablus yönetiminin, Cezayir'in ulusal uzlaşı ve insicam tecrübesinden istifade etmek istediğini kaydetti.

Paris'te Libya krizinin görüşüldüğü toplantıya Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye katılıyor. Toplantıya Cezayir'in yanı sıra Libyalı taraflar ve Arap Birliği de katılmıyor.

Kaynak: AA