Osmaniye Yer Fıstığından Kazanıyor

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yüzde 35'inin, işleme ve pazarlamanın ise yüzde 90'ının yapıldığı Osmaniye'de, her geçen yıl ekim alanlarının genişlemesi rekolteyi de artırırken, bu alandaki sanayiyi ve istihdamı da genişletiyor Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sağlam: 'Yer fıstığı alanında üreticisinden işletmecisine kadar 10 bin aile istihdam oluyor' Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Çenet: 'Yer fıstığının getirisinden memnun olan çiftçiler daha fazla bu ürüne yönelmeye başladı'.

HALİT DEMİR - Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yüzde 35'inin, işleme ve pazarlamasının ise yüzde 90'ının gerçekleştirildiği Osmaniye'de, her geçen yıl ekim alanlarının genişlemesi hem üretimi hem sanayiyi hem de istihdamı geliştiriyor.

İklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği Osmaniye'de ekilmesinden yetiştirilmesine, hasadından pazarlanmasına kadar yoğun emek isteyen yer fıstığı, üretim alanlarının genişlemesiyle yüzlerce ailenin de kazanç elde etmesine olanak sağlıyor.

Üretim alanı her yıl genişleyen ve kent ekonomisinde önemli yere sahip olan yer fıstığı, makinelerle toprak altından çıkarılıp kurutulduktan sonra saplarından ayrılıp eleme makinelerinden geçirilmesinin ardından satışa hazır hale getiriliyor.

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer fıstığında her geçen yıl üretim alanlarının genişlediğini ve kente önemli katkı sağladığını söyledi.

Yer fıstığının geçen yıl il genelinde 115 bin dekar olan ekim alanının bu yıl 125 bin dekara çıktığını ve dekar başına 350-430 kilogram verim elde edildiğini ifade eden Sağlam, şöyle devam etti:

'Yer fıstığı ekim alanı her yıl artmakla beraber üretimde de artış oluyor. Bu yıl birinci üründe dekar başına 430 kilogram verim sağlayarak 24 bin 800 ton gibi rekolte elde ettik. İkinci ürüne baktığımızda yaklaşık 23 bin ton verim artışımız öngörülüyor. Birinci ve ikinci ürün hasadından toplam 48 bin ton verim beklemekteyiz. Biz üreticilerimizden özellikle birinci üründe daha çok yer fıstığı ekiminin yapılmasını istiyoruz. Çünkü mısır, soya, buğday gibi ürünlere ikame eden ve çapa bitkisi olduğu için toprağa azotu az alan bir ürün. Bundan dolayı yer fıstığının ekim alanlarının genişlemesini istiyoruz.'

- 10 bin aileye istihdam sağlıyor

Türkiye genelinden Osmaniye'nin yer fıstığı üretiminde bazı yıllar birinci bazen de ikinci sırada yer aldığının dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:

'Yer fıstığı üretimi Adana ve Osmaniye'de yüzde 90'ın üzerinde. Yer fıstığının işleme ve pazarlamasının ise yüzde 90'ı Osmaniye'de bulunuyor. Burada üreticisinden işletmecisine kadar 10 bin aile istihdam oluyor. Her yıl bu rakamlar daha da artacak. Çünkü iklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidi Osmaniye'de yetişiyor. Buna bağlı olarak sanayi alanında da işletmeler her geçen gün artıyor. Bundan 5 yıl öncesine kadar kente bu alanda 15 tane fabrika ve sanayi kuruluşu bulunurken, bugün il genelinde 150 işletme var. Bunlarda istihdam oranını artırıyor.'

Yer fıstığının gelir getirici bir ürün olduğunun altını çizen Sağlam, 'Çiftçilerimiz kilogramını 2-2,5 lira civarında mal ettiği yer fıstığını tüccara 3-4 liraya satıyor. İç yer fıstığının perakende fiyatı ise 6,5-7 lira arasında satılıyor.' dedi.

Osmaniye Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Sait Çenet de kentin artık yer fıstığıyla anılmaya başlandığını hatırlatarak, ekim alanları ve rekoltenin artmasının kentte bu alana olan yatırımları da artırdığını söyledi.

-'Yer fıstığı giderek sanayi ürününe dönüştü'

Önceleri kuruyemiş olarak tüketilen yer fıstığının giderek sanayi ürününe dönüştüğüne işaret eden Çenet, 'Yer fıstığı artık sabundan yemeklik yağa, hayvan yeminden, suntaya kadar çok sayıda alanda kullanılıyor. Yöremizde de yer fıstığı sanayisi gittikçe gelişiyor. Yer fıstığının getirisinden memnun olan çiftçiler daha fazla bu ürüne yönelmeye başladı. Yer fıstığıyla ilgili 150 işletmemiz bulunuyor. Üretici ve işletmecilerimiz dahil binlerce kişi burada ekmek kazanıyor. Yer fıstığında 2006 yılında yaklaşık 20-25 bin ton verim elde edilirken, 2016 yılında yaklaşık 50 bin ton verim bekliyoruz.' diye konuştu.

Yer fıstığı işletmecilerinden Yusuf Yılmazer ise kendi fabrikalarında 100 işçinin istihdam edildiğini belirterek, 'Yer fıstığı ekim alanlarının genişlemesiyle istihdam sayısı da artıyor. Osmaniye'de 15-20 büyük işletme bulunuyor. Bunlara daha çok önayak olunması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Makineli hasat yapan yer fıstığı üreticilerinden Kasım Karadağ ise fıstığın kabuğunu tamamen doldurduğunu, kalitesinin iyi olduğunu ve dekar başına yaklaşık 300-400 kilograma yakın ürün aldığını belirtti.
Kaynak: AA