Yangında Kül Olan 150 Yıllık Konak Yeniden İnşa Ediliyor

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 2 yıl önce çıkan yangında tamamen kül olan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı, başlatılan çalışmayla yeniden inşa ediliyor.

Yangında Kül Olan 150 Yıllık Konak Yeniden İnşa Ediliyor
İzmit’in tarihi miraslarından biri olan ve 2 yıl önce çıkan yangında tamamen kül olan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı, yeniden yapılarak turizme açılacağı günü bekliyor. İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan ve büyük ölçüde ahşap olan konakta, hazırlanan rekonstrüksiyon projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bu güzel tarihi mirasımızı İzmit ilçemize kazandırırken, ortaya çıkacak eser aynı zamanda kentimizin kültürel ve sanatsal gelişimine de hizmet edecek” dedi.

“İzmit’e harika bir eser kazandırıyoruz”

Tarihi geçmişi 1860’lı yılların öncesine dayanan ve dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmış Portal Hafız Konağı’nda devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, “Harika bir eseri İzmit’imize kazandırıyoruz. Çok harika bir eser olacağına inandığım Portakal Hafız Konağı’nı açılışını, 2017 yılının Nisan-Mayıs aylarında yapmak istiyoruz. Portakal Hafız Konağı, İzmit’in büyük bir değeri olduğuna inanıyoruz. Bu gibi tarihi dokudan onlarca eseri İzmit ilçemize kazandırdık. Sırrı Paşa Konağı’ndan sonra en önemli ve güzel eserlerden bir tanesi olacak” dedi.

“Kalem işçiliğinin örnekleri de görülebilecek”

Portakal Hafız Konağı’nda korunacak kısmın yer altına yapılmış sarnıç ve sarnıcın üzerinde yer alan dairesel mermer merdiven olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Ihlamur, konak hakkında detaylı bilgiyi Başkan Karaosmanoğlu’na verdi. Yapıya odalara açılan geniş bir sofadan girildiğini vurgulayan Ihlamur, “Korunmuş mermer basamaklardan sonra çift kollu ahşap merdiven ile diğer katlara geçilecektir. Odalarda yapının orijinal halindeki gibi gömme dolap ve gusülhaneler bulunacak ve etrafı da kalem işleri ile süslenecektir. Rekonstrüksiyon projesinde yapının işlevi kurs merkezi olarak da düşünülmüştür” diye konuştu.

Konakta okuma ve sergi salonları olacak

Öte yandan Üç katlı bir yapı olacak Portakal Hafız Konağı, tamamlandığında toplamda bin 61 metrekare alanda hizmet verecek. Konak açıldığında zemin katta sergi salonu, iki adet kurs odası, idari ofis, eğitmen odası, kantin, tuvalet ve depolar yer alacak. Konağın birinci ve ikinci katlarında aynı şekilde teneffüs odası, dört adet kurs odası, toplantı salonu, okuma salonu bulunacak.

Modern ahşap ve yapı elemanları kullanılıyor

Portakal Hafız Konağı’nda hamam olarak adlandırılan mahal duvarları mermer kaplama, tavanı da çıtalı ahşap kaplama olarak tasarlanmış. Yapıda çam ve meşe ağacı kullanılırken, bahçede 3 kademeden oluşan bir peyzaj düzenlemesi olacak. Projenin hayat bulmasında danışmanlık görevi üstlenen Demet Sürücü, Portakal Hafız Konağı’nın Kocaeli’de büyük bir ahşap konstrüksiyon çalışması olduğunu ifade ederek, “Biz burada modern teknikleri ve modern ahşap malzemelerini bir arada kullandık. Çünkü yapının fonksiyonu çok sayıda insanın bir araya geleceği bir konsepte dayanıyor. Bu yüzden statik hesaplamaları bu yoğunluğa göre yeniden yapıldı. Modern ahşap ve yapı elemanları kullanılması nedeniyle tüm proje baştan sona revize edilerek başlandı” açıklamasını yaptı.

Bu projeyle ahşabın itibarı iade ediliyor

Proje danışmanı ve aynı zamanda Orman Endüstri Yüksek Mühendisi olan Demet Sürücü, bu proje her gün dünyada daha çok tercih edilen bir yapı malzemesi olan ahşabın itibarının iade edildiğini vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Dünyada bugün çok katlı ahşap yapılar inşa ediliyor. Portakal Hafız Konağımız 52 günde yapının fabrikasyonu ve montajı şu anki halini aldı. Bu dünya ile yarışır bir zamandır aslında. Ahşabın kolay monte edilebilir ve üretilebilir olduğunu, bunun yanında olağanüstü bir mühendislik malzemesi olduğunun güzel bir kanıtını da Kocaeli kenti göstermiş oldu.”
Kaynak: İHA