Obama, Putin'in biyografisini unuttu

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a yüklenmek isterken, emlak milyarderi adayın rol modeli olarak gördüğünü söylediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 'KGB'nin eski başı' olarak tanımladı. Fakat Putin, hiçbir zaman Sovyet istihbarat servisi KGB'yi yönetmedi.

Obama, Putin'in biyografisini unuttu
Obama, Putin'in biyografisini unuttu
Ohio eyaletindeki bir bağış toplama yemeğinde Cumhuriyetçiler ve başkan adayları Trump'a yüklenen Obama şu ifadeleri kullandı: "Siz (Cumhuriyetçiler) dış politikada sert olan ve Rusya'ya karşı duran bir partisiniz ve buna rağmen KGB'nin eski başı olan Vladimir Putin'i rol modeli olarak gören bir adamı mı (Trump) aday gösteriyorsunuz? Pardon ama size ne oldu?"
Diğer taraftan Putin, hiçbir zaman KGB'nin başındaki kişi olmadı. Fakat Putin 1998-1999'da Federal güvenlik servisi olan FSB'nin direktörü olarak görev yaptı. Putin, 1977-1991 yılları arasında KGB'nin Leningrad şubesine bağlı olarak çalıştığı dönemdeyse karşı istihbarat ve dış istihbarat görevlisiydi.ü

AYNI GAFI GEÇEN YIL DA YAPMIŞTI


Putin'i bu şekilde tanımlamayı bilinçli olarak tercih edip etmediği bilinmese de, bu, Obama'nın Putin'in biyografisini ilk karıştırışı değil. Zira Obama geçen yıl BuzzFeed'e verdiği bir röportajda da Putin'in KGB'yi yönettiğini iddia etmişti. Obama, "Bay Putin'in psikolojik analizini yapmak istemiyorum. Ayaklarından birinin Sovyet geçmişinde olduğunu söyleyeceğim. KGB'yi yönetti. Bunlar ona şekil veren deneyimleriydi" demişti.