Başbakan Yardımcısı Türkeş Gaziantep'te

'Türkiye'nin bin 358 kilometresinin altında ciddi bir devlet yapısı yok, ciddi bir muhatabınız yok. Sınırınızı koruyamıyorsunuz. Geçişleri tek taraflı olarak denetlemek zorundasınız. Irak'ta yapılan, Başika Kampı'nda yapılan oradaki gerek merkezi hükümetin, gerek bölgesel unsurların nizami bir eğitim görmesi ve böylelikle sınırın bu tarafına yüklenmiş olan güvenlik probleminin az da olsa sınırın altına da tatbik edilmesiyle ilgili bir çalışmadır' 'Bugün de o sınır güvenliğini sağlayacak ciddi bir yapı oluşana kadar Türkiye'nin sınırın altının da güvenliğini sağlamakla ilgili zorunluluğu var, mecburiyeti var'

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 'Türkiye'nin bin 358 kilometresinin altında ciddi bir devlet yapısı yok, ciddi bir muhatabınız yok. Sınırınızı koruyamıyorsunuz. Geçişleri tek taraflı olarak denetlemek zorundasınız. Irak'ta yapılan, Başika Kampı'nda yapılan oradaki gerek merkezi hükümetin, gerek bölgesel unsurların nizami bir eğitim görmesi ve böylelikle sınırın bu tarafına yüklenmiş olan güvenlik probleminin az da olsa sınırın altına da tatbik edilmesiyle ilgili bir çalışmadır.' dedi.

Türkeş, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep'te Valiliği ziyaret etti.

Vali Ali Yerlikaya ve il protokolünce karşılanan Türkeş, Valilik girişinde şeref defterini imzaladıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkeş, Gaziantep ve Kilis ziyareti edeceğini, Kilis ziyareti sırasında oradaki göçmenlerin ve kampların durumuyla da ilgili çalışma yapacaklarını söyledi. Burada bazı siyasi faaliyetlerde bulunacaklarını anlatan Türkeş, 'Hepinizin bildiği gibi bizim iktidarımız, Türkiye'nin her yerinde, her fırsatta bulunmak, Ankara'dan değil, meseleleri yerinden takip etmek yaklaşımındadır. O noktadan olmak üzere bütün arkadaşlarımız gibi biz de değişik zamanlarda, ülkenin değişik bölgelerini dolaşıyoruz. Bu sefer de Gaziantep ve Kilis'i dolaşacağız.' diye konuştu.

Tuğrul Türkeş, bir basın mensubunun 'Musul'a bir hareket yapılması söz konusu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine, 'Kim yapacakmış hareketi. Resmi bir açıklama olmadığı sürece üzerinde durmayın.' yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, şöyle konuştu:

'Bakın şunu söyleyeyim. Biz, bir sabah, Türkiye'deki iktidar, veyahut da Türk devlet adamları, uyanıp yani 'Biz Başika'ya mı gitsek' diye akıllarına bir fikir gelip de oraya gitmiş değil. Bir kere son zamanlarda bu uluslararası medyada, arenada çok yanlış sunuluyor. Irak'ta da kendini bilen, bilmeyen, aklına gelen, gelmeyeni söylüyor. Orada bir ihtiyaç vardı. Bunun bir kere çok iyi anlaşılması lazım. Hele de bu bölgedeki insanlarımızın bunu çok daha iyi değerlendireceğini düşünüyorum. Düşününüz ki Türkiye'nin bin 358 kilometresinin altında ciddi bir devlet yapısı yok, ciddi bir muhatabınız yok. Sınırınızı koruyamıyorsunuz. Geçişleri tek taraflı olarak denetlemek zorundasınız. Irak'ta yapılan, Başika Kampı'nda yapılan oradaki gerek merkezi hükümetin, gerek bölgesel unsurların nizami bir eğitim görmesi ve böylelikle sınırın bu tarafına yüklenmiş olan güvenlik probleminin az da olsa sınırın altına da tatbik edilmesiyle ilgili bir çalışmadır.'

- 'Musul ayrı bir mesele'

Uluslararası anlaşmalara dikkati çeken ve o bölgenin yöneticileriyle anlaşılmadan öyle bir kampın kurulmasının mümkün olmadığını vurgulayan Türkeş, 'Bugün de o sınır güvenliğini sağlayacak ciddi bir yapı oluşana kadar Türkiye'nin sınırın altının da güvenliğini sağlamakla ilgili zorunluluğu var, mecburiyeti var. Yoksa bu ülkedeki insanları nasıl koruyacaksınız? Bu ülkedeki insanların can ve mal güvenliğini nasıl koruyacaksınız? Şimdi Musul, Musul'un orayı işgal eden unsurlardan kurtarılması ayrı bir mesele. Bu ikisi de bölgesel olarak yakın olduğu için birbirine karıştırılıyor. Resmi ağızların, resmi açıklamalarının dışında bu konularda spekülasyon yapmak da bilmeyenlerin boş konuşması da doğru değildir.' dedi.

Kaynak: AA