Kulp'ta Bağ Bozumu Başladı
Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve köylerinde bulunan üzüm bağlarında her sene ekim ayının ortalarında üzümlerin olgunlaşmasıyla bağ bozumu ve pekmez yapımı telaşı kendini gösterdi

Kulp ilçesinin hemen hemen her köyünde üzüm yetiştiriciliği yapılırken, bu köylerden şire üzümünün en çok yetiştirildiği köylerin başında, Demirli, Barın, Temran, Bağcılar, Akbulak, Güleç, Uygur, Özbek, İnkaya, Uzunova, Salkımlı ve Konuklu köyleri geliyor. Bu yıl yaz mevsiminde hava sıcaklıkların mevsim seviyelerin üstünde geçmesi sonucu ciddi anlamda bağlarda üzüm kalitesinin düştüğü belirtildi.
Yıllardır bu geleneğin devam ettiğine işaret eden köylüler, bağ bozumunun oldukça zahmetli bir iş olduğunu, ancak geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.
Kulplu çiftçiler; artık bağların eskisi gibi, ürün vermediğini, ama yine de gelenek haline gelmiş bağ bozumunu devam etmeye çalıştıklarını belirterek “Dedelerimizden, babalarımızdan bunu öğrendik. Zor ve zahmetli bir iş olmakla birlikte eğlenceli bir çalışma. Biz gidip üzümü bağdan getiriyoruz, torbaların içine koyup, ayaklarımızla çiğneyerek şire dediğimiz üzüm suyunu elde ediyoruz, sonra şireyi büyük kazanlara koyup birkaç saat kaynatıyoruz, kaynattıktan sonra kazanın altındaki ateşi sündürerek, şireyi birkaç saat dinlendirmeye bırakıyoruz, dinlenen şire arıtılıyor, sonra büyük kazandan şireyi çıkararak daha küçük leğen dediğimiz kazanlara koyup burada tekrardan dört beş saat kaynatıldıktan sonra pekmez elde ediyoruz” dedi.
