Sri Lanka Devlet Başkanı Sirisena'dan Af Kararı

Sirisena, 10 yıl önce kendisine suikast düzenlemek için plan yapmakla suçlanan Tamili affetti

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, iktidara gelişinin birinci yıl dönümünde 2005'te kendisini öldürmek için plan yapmakla suçlanan Tamil Kaplanları'na üye bir kişiyi affetti.

Yetkililer, Sirisena'nın 36 yaşındaki Tamil üyesi Sivaraja Jenivan'ın zaten 10 yıldır hapiste olduğunu dikkate alarak af kararı aldığını açıkladı.

Jenivan, 2005'te Sirisena'nın memleketi Polonnaruwa'ya giden bir yolcu otobüsünde yakalanmış ve 10 yıl boyunca hapiste yargılanmayı beklemişti. Geçen yıl mahkemeye çıkarılan ve Sirisena'ya suikast düzenlemeyi planlayan bir Tamil üyesine yardımcı olmaktan suçlu bulunan Jenivan, 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

İktidara geldikten sonra iç savaş sonrası uzlaşmanın sağlanması için adımlar atan Sirisena, daha önce de bazı Tamil üyeleri için af kararı almıştı. Sirisena, ordunun güvenlik gerekçesiyle iç savaş sırasında ülkenin doğusunda el koyduğu toprakları da sahiplerine iade etmişti. Sirisena, iç savaşta her iki tarafın da işlediği iddia edilen savaş suçlarını incelemek üzere yerel bir soruşturma başlatacakları sözünü vermişti. Tamiller, orduyu bu arazileri ve buralara inşa edilen otel gibi tesisleri işletmekle suçluyordu.

Sirisena, 30 yıllık iç savaşa son veren ve yaklaşık 10 yıl iktidarda bulunan Mahinda Rajapaksa'nın liderliğindeki Sri Lanka Özgürlük Partisi'nin genel sekreteri ve sağlık bakanı olarak görev yapıyordu. 8 Ocak'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminde aday olmak için görevinden istifa eden Sirisena, oyların yüzde 80'ini alarak iktidara gelmişti. Sirisena, 2008'de Tamil Kaplanları tarafından düzenlenen intihar saldırısından yaralı olarak kurtulmuştu.

Sri Lanka'daki Tamil grupları, 1970'lerin başında, Budizmin resmi din ilan edilmesi, Tamilcenin resmi dil olarak kabul edilmesi, Tamillerin karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele için örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız bir devlet talebiyle silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu, Tamil isyancılarını 2009 yılında yenilgiye uğratmıştı.

Ülkede 26 yıl süren iç savaşta yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü sanılıyor. BM, hükümet güçlerinin iç savaşın son aylarında 40 bin sivil Tamilin öldürüldüğünü açıklamıştı.
Kaynak: AA