Bodrum'un 86 Yıllık Esnaf Fotoğrafları

Muğla'nın Bodrum ilçesinde açılan sergide, 1930 yılından bugüne her meslek grubundan esnafın 160 fotoğrafı bulunuyor

Bodrum ilçesinde, 1930 yılından bu yana çalışan esnaf fotoğrafları ziyarete sunuldu.

Bodrum Belediyesi, Anılarla Bodrum Sözlü Tarih Çalışma Grubu ve Bodrum Esnaf Odası işbirliğinde, "Geçmişten Günümüze Bodrum Esnafı Fotoğraf Sergisi" açıldı. OASİS Sümbül Sokak'taki sergi alanında açılışı yapılan sergide, Bodrum'da 1930 ile 1935 yılları arasında çalışan esnafın yer aldığı 160 fotoğraf yer aldı.

Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışma Grubu üyelerinin ilçede eski dönemlerde çalışan esnafın evlerini ziyaret ederek topladığı fotoğraflar, büyük ilgi gördü.

Sergiye katılan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'un tarihini gün yüzüne çıkartmak için, esnaf sergisini açtıklarını söyledi. Eski esnafın Bodrum'a çok şey kattığını ifade eden Kocadon, şöyle konuştu:

"Nedensiz ölümlerin, yoksulluğun olduğu bir Bodrum'da, o günün şartlarından Bodrum'un bugünlere gelmesinde büyük emeği olan, kimisi rahmetli olan kimisi de halen aramızda olan değerli büyüklerimiz. Bu kişiler aynı zamanda Bodrum'un medeni yüzleridir. En büyük özellikleri de hoşgörülü olmasıdır. Bunların ektiği tohumlar bugün Bodrum'u dünya markası yapmıştır. Turizmde perdenin arkasında duran hep esnaftır."

- "Bodrum'u Bodrum yapan değerler"

Anılarla Bodrum Sözlü Tarih Çalışma Grubu Sözcüsü Nuran Yüksel, Bodrum'u Bodrum yapan değerleri ve büyükleri yad ettiklerini kaydetti.

Amaçlarının Bodrum Kent Arşiv Müzesini kurmak olduğunu anlatan Yüksel, "Geçmişten günümüze Bodrumlu esnafımızı ilk ağızdan belge, bilgi olarak bırakabilmek ve gelecek kuşaklarımıza, çocuklarımıza aktarabilmek" dedi.

Yüksel, sergide 1930'dan günümüze her meslek grubundan esnafın 160 fotoğrafının yer aldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Fotoğraflar 1930-1935 yıllarından başlıyor. Sergimizde ünlü Bodrum sandaletleri yapımcısı Ali Güven'in de fotoğrafı var. Ali Güven Bodrum marka olduğu zaman tanınmış bir sandalet ustası ama onun da ustası benim babam rahmetli Süreyya Öneş. Kuşaktan kuşağa meslek dallarına ait fotoğraflar da var."

Sergi 10 gün açık kalacak.
Kaynak: AA