8. Büyükelçiler Konferansı Başlıyor

8. Büyükelçiler Konferansı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında Ankara ve Gaziantep’te düzenlenecek. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından gelen büyükelçileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu kabul edecek.

8. Büyükelçiler Konferansı Başlıyor
Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan açıklamada, geleneksel olarak düzenlenen "Büyükelçiler Konferansı"nın bu yıl 10-16 Ocak tarihleri arasında bakanlığa bağlı merkez teşkilatında ve yurtdışında görev yapan tüm büyükelçilerin katılımlarıyla düzenleneceği bildirildi.

Sekizinci kez düzenlenecek konferansın bu yılki temasının, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde Türkiye’nin evsahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi perspektifinde, "Kriz Yönetimi: İnsani Çözümler" olarak belirlendiği bildirildi.

GÖÇ VE MÜLTECİ SORUNLARI MASAYA YATIRILACAK

8. Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle, dış politikaya dair kapsamlı değerlendirmelerin yapılmasının yanısıra "İnsani Zirve" öncesinde, göç ve mülteci sorunları, kalkınma ve dış yardımlar gibi belli başlı insani konularda iç ve dış kamuoyunda farkındalık yaratılması, bu çerçevede Türkiye’yi son yıllarda insani diplomasi alanında en önemli ve dikkat çekici aktörlerden biri haline getiren gayretlerin ortaya konulması amaçlanıyor.

Konferansın resmi açılışının 11 Ocak günü Dışişleri Şehitliği ve Anıtkabir ziyaretlerini takiben, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türk dış politikasına dair hitabıyla gerçekleştirileceği bildirildi.

Konferansın Ankara bölümünde büyükelçiler, Türk dış politikasının gündeminde öne çıkan konular hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

ERDOĞAN, KAHRAMAN VE DAVUTOĞLU BÜYÜKELÇİLERİ KABUL EDECEK

Bakanlar Kurulu üyelerinin katılımlarıyla yapılacak toplantılarda insani sorunlar başta olmak üzere, dış politikayla etkileşim halindeki çeşitli konular ele alınacak. Büyükelçilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edileceği açıklandı.

Konferansın uluslararası boyutunu güçlendirmek için her yıl olduğu gibi bu yıl da yabancı konukların davet edildiği belirtilen açıklamaya göre, bu yılki ana temaya uygun olarak, yabancı Dışişleri Bakanlarının yanısıra, kalkınma alanında ve küresel konularda dünya çapında öne çıkan akademisyen ve uzmanların da konferansa katılarak, düzenlenecek panel oturumlarında insani meseleleri derinlemesine ele almaları öngörülüyor.

KIBRIS MESELESİ ÖZEL OTURUMDA ELE ALINACAK

Konferansa bu kapsamda, Norveç, Şili, Kenya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile AB Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı ve Dünya İnsani Zirvesi’nden Sorumlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı’nın da iştirak edeceği bildirilen açıklamada, ayrıca, KKTC eski Dışişleri Bakanlarından Müzakereci Özdil Nami de konferans sırasında gerçekleştirilecek Kıbrıs oturumuna iştirak ederek bir sunum yapacağı belirtildi.

BÜYÜKELÇİLER GAZİANTEP’İ ZİYARET EDECEK

Her yıl olduğu gibi bu yılki konferansta da Ankara dışında bir ilin ziyaret edileceğine işaret edilen açıklamaya göre, konferansın son günü, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve büyükelçiler insani krizin etkilerinin en yoğun şekilde hissedildiği illerden olan Gaziantep’e ziyaret gerçekleştirecek.

Açıklamada, "Geleneksel bir nitelik kazanan Büyükelçiler Konferansları, bölgemizde ve ötesinde barış ve istikrarı hakim kılmayı hedefleyen çok boyutlu dış politikamızın tüm yönleriyle ele alınması ve daha etkin eşgüdümün sağlanması bakımından önem taşımaktadır" denildi.
Kaynak: İHA