İspanyol Solu Portekiz'i Örnek Alıyor

İspanya'da tek başına iktidara gelecek bir siyasi partinin çıkmadığı 20 Aralık genel seçimlerinin ardından siyasi belirsizlik devam ediyor.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkmasına rağmen tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyen muhafazakar sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ihtiyacı olan dış desteği şimdiye kadar bulamazken, seçimin ikinci büyük partisi Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) Portekiz'dekine benzer, olası bir azınlık hükümeti için çalışmalara başladı.

Lizbon'a giden PSOE lideri Pedro Sanchez, Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında "Eğer Mariano Rajoy hükümet kurmayı başaramazsa İspanya'da ilerici bir hükümet için sol büyük koalisyona evet diyorum" açıklamasında bulundu.

"İspanya'nın Portekiz gibi değişime ihtiyaç duyduğunu" savunan Sanchez, "Değişimin güçleri birleştiğinde vatandaşlara olan faydaları çok daha artar. PSOE, siyasi değişime liderlik etmek için tüm ilerici güçlere elini uzatacak. İspanya'nın güçlü ve ilerici bir hükümete ihtiyacı var" dedi. PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy'un tekrar hükümet kurması halinde güven oylamasında "hayır" oyu kullanacaklarını yineleyen Sanchez, erken seçimin çözüm olmadığını, PSOE çatısı altında büyük bir koalisyon kurulması gerektiğini öne sürdü.

Öte yandan PP'nin iki numaralı ismi olan, hükümet sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria ise Portekiz'dekine benzer bir sol bir koalisyonun İspanya için "en kötü seçenek" olacağını savundu.

Portekiz'de geçtiğimiz 4 Ekim'de yapılan genel seçimleri kazanan "Portekiz Cephesi" adlı sağ ittifak, tek başına hükümeti kurmak için meclisten güven oyu alamayınca geçtiğimiz aralıkta Sosyalist Parti (PS) lideri Antonio Costa azınlık hükümeti kurmuştu. PS seçimlerden ikinci sırada çıkmasına rağmen Costa, Portekiz tarihinde yaklaşık 40 yıl aradan sonra ilk defa sol büyük koalisyonu kurmayı başarıp, Sol Bloku, Komünist Parti ve Yeşiller'in desteğiyle iktidara gelmişti.

Kaynak: AA