İran'da Kınama Tartışması

Meşhed Cuma İmamı İlmulhuda, "Suudi Arabistan elçiliğine saldıranları aşırılıkla kınamaları" nedeniyle isim vermeden Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif'i sert bir dille eleştirdi

Meşhed Cuma İmamı Seyyid Ahmet İlmulhuda, "Suudi Arabistan elçiliğine saldıranları aşırılıkla kınamaları" nedeniyle isim vermeden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i sert bir dille eleştirdi.

İran'dan yayın yapan "entekhab.ir" haber sitesine göre, Meşhed kentinde Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i anma programında konuşan muhafazakar İlmulhuda, "Şeyh Nemr, sadece Suud hükümetini kabul etmediğini açıklaması nedeniyle idam edildi. O, hiçbir silahlı faaliyette bulunmadı. Niçin bu konuda tepki gösteren insanlara radikal, kanun tanımaz ve aşırı diyorlar, kınıyorlar. (Suudi Arabistanlılar) Bu ülkeden gidiyorlar. Cehenneme kadar yolları var" dedi.

-Ruhani ve Zarifin açıklamaları

İran Cumhurbaşkanı Ruhani konuyla ilgili, dün, Yargı Erki Başkanı Amuli Laricani'ye hitaben yazdığı mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Bir grup aşırılık yanlısının hareketi, güvenliği İran devleti tarafından sağlanması gereken Tahran ve Meşhed kentlerindeki Suudi Arabistan temsilciliklerinde hasara yol açmıştır. Bu olay, her şeyden önce İran rejimine hakaret ve itibarına zarar verici bir girişimdir. Rejimin tüm yetkilileri, başına buyruk bu dik kafalılar ve işledikleri suçlara karşı gerekenin yapılması konusunda kesin kararlıdırlar."

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi'yle dün düzenlediği ortak basın toplantısında Tahran ve Meşhed'deki Suudi Arabistan elçiliklerine yapılan saldırıya değinmiş, "Cumartesi günü Tahran ve Meşhed'de çıkan olaylar asla kabul edilemez. İran'ın tüm makamları bu olayları şiddetle kınamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.
Kaynak: AA