CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

"Merkez Bankası 2009'dan önce samimi ekonomi politikası ortaya koyarak enflasyonu yüzde 6,2'ye kadar düşürebildi. Ancak 2009'dan sonra bağımsızlığını tamamen siyasete teslim eden, sarayların söylediğiyle hareket eden Merkez Bankasının ortaya çıkardığı enflasyon yüzde 8'in üzerinde yapışıp kalmıştır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Merkez Bankasının 2009'dan önce samimi ekonomi politikası ortaya koyarak enflasyonu yüzde 6,2'ye kadar düşürebildiğini belirterek, "Ancak 2009'dan sonra bağımsızlığını tamamen siyasete teslim eden, sarayların söylediğiyle hareket eden Merkez Bankasının ortaya çıkardığı enflasyon yüzde 8'in üzerinde yapışıp kalmıştır" dedi.

Böke, düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, ekonomi ve para politikaları konusunda Plan ve Bütçe Komisyonuna sunum yaptığını anımsattı.

Kamu kurumlarının ülke ekonomisine dair samimi değerlendirmelerini paylaştıkları bu toplantıların önemine değinen Böke,  "Sunum önemli olmakla birlikte gereken bilgilerin verildiği, samimiyetle değerlendirmenin yapıldığı sunum olmadı. Sayın Başçı'yı biraz yorgun, biraz da yılgın gördük. Ayrıntılı ve cesur değerlendirme yapmaktan kaçındı. Sorularımıza yuvarlak cevaplar verdi, belki de tercih etmek zorunda bırakıldı" diye konuştu.

Merkez Bankasının kriz yılları haricinde enflasyon hedefini tutturamadığını iddia eden Böke, bunun nedenini sorduklarını belirtti.

Böke, şöyle konuştu:

"Uluslararası alanda dahi yetkinliği sabitlenmiş Merkez Bankası, neden Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu politikaları yapamamaktadır? Bunun altında yatan nedenleri açıklamaları ve siyasi baskı olup olmadığı konusunda değerlendirme yapmaları elzemdir. Hepimiz Merkez Bankasının sadeleştirme yapma isteğini duyuyoruz. Peki o zaman, Merkez Bankası 'sadeleştirme yapmak istiyorum' derken, sadeleştirme yapmayı bir türlü gerçekleştiremiyor? ABD Merkez Bankasının adım atmasını mı bekliyor? Yoksa Hükümetin ve Sayın Cumhurbaşkanının ikna edilmesini mi bekliyor? Biz ülke olarak kendi çıpalarımızı koymaktan yoksun muyuz? Neden işi akıntıya bıraktık? Bu soruların yanıtları halen net değil. Türkiye'nin net rezervlerinin gerçek düzeyinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bunu da bir kez daha sorduk. Gerçekten bizim ne kadar net rezervimiz var? Bizim tahminimiz var ama bu işler tahminle olmaz."

- "Türkiye, 189 ülke arasında en yüksek enflasyona sahip 25. ülke"

Böke, bazı soruların yanıtlarını ise Merkez Bankasından aldıklarını ifade etti.

Merkez Bankasının hedefini tutturamıyor olmasının ülke açısından önemli sorun olduğunun altını çizen Böke, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin kriz yılları haricinde tutturulamadığını söyledi. Böke, "Sadece hedefini tutturamayan Merkez Bankasından bahsetmiyoruz, uluslararası karşılaştırmalı olarak da vatandaşının enflasyon yükü altında ezilmesine seyirci kalan Merkez Bankasından da bahsediyoruz. Dünya Bankasının en güncel verilerine göre, Türkiye 189 ülke arasında en yüksek enflasyona sahip 25. ülke. Mutfağı bizden daha az yanan 164 ülke var. Türkiye'de vatandaş enflasyonun altında eziliyor ve bunu çözmekle mükellef Merkez Bankası maalesef buna seyirci kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Selin Sayek Böke, IMF'nin en son raporuna göre dünya enflasyonunun yüzde 3,6; Türkiye'nin geçen hafta açıklanan enflasyon oranının ise yüzde 8,8 olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının 2009'dan önce samimi bir ekonomi politikası ortaya koyduğunu ve enflasyonu yüzde 6,2'ye kadar düşürebildiğini kaydeden Böke, "Ancak 2009'dan sonra enflasyon hedeflemesi yapmayı bırakan, bağımsızlığını tamamen siyasete teslim eden ve ekonominin gerektirdikleriyle değil, sarayların söylediğiyle hareket eden Merkez Bankasının ortaya çıkardığı enflasyon yüzde 8'in üzerinde yapışıp kalmıştır" diye konuştu.

Böke, Merkez Bankasına, "Önemlisiniz, itibarınızı kaybettirmeyin, biz sizin güvenceniz olmaya devam edeceğiz" şeklinde seslendi.

CHP olarak Merkez Bankasının itibarının çok önemli olduğunu düşündüklerini belirten Böke, "Sayın Başkan da bunu dile getirdi, bunu muhalefet koltuklarına bakarak dile getirdi. Çünkü burada tek güvencenin bizler olduğunu o da biliyor" dedi.

CHP'li Böke, Merkez Bankasının baskı altında olduğunu iddia ederek, Merkez Bankasının işini yapmasına izin verilmesi durumunda, enflasyonun düşeceğini bildiklerini dile getirdi. Merkez Bankasının çok ciddi yönetim kapasitesi ve dinamik insan gücü, bunun yanı sıra bunu kullanacağı siyasi bağımsızlığa da ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Böke, "Bugün sunumda gördüğümüz tablo, Merkez Bankasının bağımsız olmadığının teyidi olmuştur" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA