Bakan Bozkır Eskişehir'de

“Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyelik Süreci” konulu Sivil Toplumla Diyalog toplantısına katılmak ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ülke genelindeki sivil toplum örgütlerin sayısının 108 bini aşmış durumda olduğunu söyledi.

Bakan Bozkır Eskişehir'de
Bakan Bozkır, Eskişehir programına ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna’yı ziyaret ederek başladı.

Ziyarette Bakan Bozkır’a, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna tarafından anı tabağı hediye edildi. Bakan Bozkır’ı Eskişehir’de ağırlamaktan ötürü mutluluk duyduklarını söyleyen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ziyaretten dolayı teşekkürlerini sundu. Bakan Bozkır, ziyaret sırasında yaptığı gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği sürecinde en önem verdikleri hususlardan bir tanesi olan sivil toplumun güçlendirilmesinin, Türkiye’nin gelişmesine ve güçlenmesine önemli katkılar sağladığını belirterek, "Türkiye olarak sivil toplumumuzun hiç olmadığı günleri yaşayarak bugünlere geldik. 1980’li yıllarda sayısı 50’yi geçmeyecek olan sivil toplum örgütlerimiz bugün 108 bin rakamına ulaşmış durumdadır. Tabi demokrasinin gerçekten temelidir. Hem ülkeyi daha ileri götürecek vizyon üretilir. Gerekirse tenkit yapılır. Kendi temsil ettiği grupların haklarını da dile getirir. Bu serbest ifade ortamının oluşmasıyla da, ülkedeki demokratik ortam gelişir. Bu açıdan öncelikle sivil toplum diyaloğuna önem veriyoruz. Avrupa Birliği sürecinde gerek yurt dışında Türkiye ile ilgili oluşmuş yanlış algıların doğrular haline çevrilmesinde yurt dışındaki sivil toplum örgütlerimizin çok büyük katkısı olacaktır. Ama Türkiye’de sivil toplumun güçlendirilmesi ve ona ilaveten Avrupa Birliği sürecinin tanıtılması Türkiye’nin stratejik hedefi olan AB hedefine yürürken sivil toplumun bu büyük gücünü arkamızda hissetmek bize katkı veren bir yapı halinde görmek ve bu iletişimden Türkiye’nin yararına sonuçlar çıkartmak amacıyla bu toplantıları yapıyoruz. Eskişehir geldiğimiz 7’inci il olacak. Bu şekilde hem güzel illerimizi yakından görme imkanı buluyoruz" dedi.

"ESKİŞEHİR’DE BUGÜNE KADAR 294 PROJE ÜRETİLMİŞ"

Eskişehir’in AB bazında 294 proje ürettiğini söyleyen Bakan Bozkır, "Eskişehir bugüne kadar 294 proje üretmiş. Yaklaşık 26 milyon Avro AB’den katkı sağlamış bir ilimiz. Ben Eskişehir gibi güzide bir ilimizin sağladığı bu rakamı son derece az buluyorum. Bunund a temelinde bundan sonra yapacağımız proje çalışmalarının güçlendirilmesi gereği yatıyor. Çünkü proje ayrı bir formatta belli kaynaklara yönelilerek, gerçekten bazı proje üreticilerin uzmanlığını gerektiren bir alan. Bu konuda da bugün ki toplantımızda AB fonlarından nasıl yararlanılır, proje nasıl üretilir, ne şekilde olmalıdır. Bunları arkadaşlarla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

"ESKİŞEHİR’İN 110 MİLYON AVROLUK HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİNİ GETİRMESİ ÖNEMLİ"

Bakan Bozkır, valilk ziyaretinin ardından beraberindeki heyetle birlikte yürüyerek Eskişehir Büyükşehir Belediyesine gitti. Başkan Büyükerşen’i makamında ziyaret eden Bakan Bozkır, anı defterini yazarak imzaladı. Eskişehir’in yerel yönetim bazında Avrupa Bankasının 110 milyon Avroluk bir projesi olan hafif raylı sistemi Eskişehir’e getirmiş olmasının önemine değinen Bozkır, "Dolayısıyla Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Eskişehir’i sevenler, üniversitelerimiz ile birlikte imkanları getirmek için çaba sarfedeceğiz. Ben gösterdiğiniz ilgili için teşekkür ediyorum" dedi.

"AB KONUSUNDA POLİTİKANIZ NEYSE YARDIMCI OLMAYA AMADEYİZ"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, ümit dolu olduklarını belirterek, şöyle konuştu,

"1999-2000 yılları arasında Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Delegasyon Başkanlığım vardı. Oraların da havalarını biliyorum. Politikalarını yakından inceleme fırsatım oldu. Belediye başkanı olduktan sonrada yakından takip ettim. O bakımdan ümit doluyuz. Bakanlık olarak AB konusunda politikanız neyse biz de yardımcı olmaya amadeyiz."
Kaynak: İHA