Sudan'daki Diyalog Görüşmeleri

Yeni Adalet ve Eşitlik Hareketi diyalog görüşmelerine katılmaya karar verdi

Sudan'da Yeni Adalet ve Eşitlik Hareketi'nin diyalog görüşmelerine katılmaya karar verdiği bildirildi.

Yeni Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Mansur Erbab, yaptığı basın açıklamasında, hareketin koyduğu şartları hükümetin kabul etmesi sonucu diyalog görüşmelerine katılma kararı alındığını belirtti.

Söz konusu şartlar hakkında bilgi vermeyen Erbab, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, 31 Aralık'ta ülke genelinde ilan ettiği 1 ay süreli ateşkes kararından memnun olduğunu ifade etti.

Sudan'da Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi'nden ayrılan bir grup, ağustos ayında devrim yolunu güçlendirmek ve yeni neslin önünü açmak için Yeni Adalet ve Eşitlik Hareketi'ni kurmuştu.

Kasım ayında Sudan hükümetiyle silahlı gruplar arasındaki görüşmeler, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) Başkanı Yasir Arman'ın yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim ile Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi'nin katılımıyla başlamıştı.

Ancak daha sonra Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika ara buluculuk heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.

Sudan'ın Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik Hareketi", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor. Güney Kordofan eyaletinde ise SPLM-N örgütü 2011 yılından bu yana Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinin bağımsızlığı için savaşıyor.
Kaynak: AA