'Oda' İsimli Karma Sergi Açıldı

Genç sanatçılar Mert Özgen, Ekin Su Koç ve Candan İşcan'ın eserlerinden oluşan "Oda" isimli karma serginin açılışı yapıldı.

"Sade Kolektif" tarafından "Pera'da Sanat" projesi kapsamında The Marmara Pera'da sanatseverlerle buluşan sergi, "oda" kavramına sanatçıların eserleri üzerinden ışık tutmayı hedefliyor.

Serginin açılışında AA muhabirinin sorularını cevaplayan "Sade Kolektif" ortaklarından Banu Erdi, "oda" konseptine sanatçılarla birlikte karar verdiklerini söyledi.

Sanatçıyla kurumları bir araya getirdiklerini belirten Erdi, "Mekanla özdeşleşecek bir fikir ve karma bir sergi yapmak istedik. Burası 3 ana bölümden oluşuyor. Bunun yanında her sanatçıyı da özgür bıraktık" dedi.

Kara kalem eserleriyle sergide yer alan Candan İşcan, eserlerinde doğayla beden arasındaki ilişkiyi ele aldığını ifade ederek, "Her ne kadar doğayla beden birbirinden ayrılmış gözükse de aslında bir bütün olduğunu düşünüyorum. Bizim bedenimizi doğadan ayıran şey, derimiz ama o da geçirgen. Her ne kadar mikro ve moleküler düzeyde olsa da bu aslında doğayla bedenin birbirine karışabildiğine dair kanıt benim için. Ben de buradan hareketle, birbirinin içine geçmiş dünyada, karşıma çıkan manzaraları, organik yaşam formlarını, sıra dışı varlıkları resmetmeye çalışıyorum" diye konuştu.

- "Dikişli bir tenin de çekici olabileceğini vurgulamaya çalıştım"

Yağlı boya çalışmalar yapan Mert Özgen, resimlerindeki bedenlerin bir hikaye anlatıcısına dönüştüğüne dikkati çekerek, "Kadınlar üzerine ufak yaralarla bedenin içi ve dışı arasında bir bağlantı kurmaya çalışıyorum. Tenden beden içine doğru yol alan kapılar gibi bunlar. Genelde zaten yaralı, vücudunda dikişleri olan kadın figürleri yapıyorum. Amacım da 'oda' kavramının getirisi olarak, birazcık daha mahrem bir alana gönderme yapmaktı. Aslında dikişli bir tenin de pürüzsüz ve çekici olabileceğini vurgulamaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

Sanatçı Ekin Su Koç ise insanların kendisini ve doğayı tanıması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Modern insanlar olarak doğa kavramıyla ilişkilerimiz biraz zayıf. Ondan uzak yaşıyoruz. Onun bir parçası olmamıza rağmen ona ait değiliz. Hatta resimlerimin bazılarında ürkütücü, tekinsiz bir doğa var. İçinde bulunduğumuz psikolojiyi de yansıtan bir yapı, genellikle odalardan, tutsaklıktan, geleneksellikten çıkıp, doğaya açılan figürler var."

Sanatçıların eserlerini tek bir mekanda, farklı odalarda birleştiren karma sergi "Oda", 5 Şubat'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA