'Calculus 101' Fotoğraf Sergisi Açıldı

Koleksiyoner Kerim Suner'in, 1851 yılında İngiliz heykeltıraş Frederick Scott Archer tarafından geliştirilen "Wet Collodion" tekniğini kullandığı fotoğrafların yer aldığı "Calculus 101" sergisi açıldı.

Art212 Sanat Galerisi'ndeki sergi açılışında AA muhabirine açıklama yapan Suner, bilgisayar mühendisi olduğunu belirterek, mesleğinin tarihine ilişkin merakının zamanla koleksiyona dönüştüğünü anlattı.

Suner, yıllarca eski bilgisayar ve mekanik hesap makinelerinden oluşan bir koleksiyon yapmaya çalıştığını kaydederek, şöyle devam etti:

"İlk üretilen mekanik hesap makineleri sadece tek fonksiyona sahipti. Öte yandan bu fonksiyonlarını on yıllarca yerine getirip varlıklarını sürdürebildiler. Hem de şarj etme, güncelleme, yeni sürüme geçme gibi gereksinimleri olmadan. Dönemlerinin bilim adamları, mühendisleri, muhasebecileri, tüccarları en kritik hesaplarını yaparken onlara güvendi. Ancak elektroniğin icadıyla birlikte bir gecede maziye karıştılar. Tıpkı şu an sergimde kullandığım teknik gibi."

Fotoğraf çekimlerinde 1851 yılında Frederick Scott Archer tarafından geliştirilen "Wet Collodion" tekniğini kullandığını dile getiren Suner, söz konusu tekniğin fotoğrafta bir devrim yaratarak, yaygınlaşmasında büyük rol oynadığını, bugüne kadar fotoğrafta geliştirilen bütün tekniklerin temelini oluşturduğunu ifade etti.

Suner, kullandığı tekniğin bugün unutulduğunu vurgulayarak, "Mesleğim gereği oluşturduğum koleksiyonu fotoğraflamak için kullandığım Wet Collodion tekniği, kendine özgü estetiği, üretilen her fotoğrafın tamamen el emeği ile ortaya çıkan benzersiz ve çoğaltılamayan bir obje olması, bir zamanlar en yaygın yöntem olarak kullanılmasına rağmen artık unutulmuş olması nedenleriyle en uygun teknik oldu" diye konuştu.

"Calculus" adını verdiği fotoğraf sergisiyle teknolojinin ve fotoğrafın tarihine bir yolculuk yapmaya çalıştığını anlatan Suner, sergide yer alan cihazları ve kullandığı fotoğraf tekniğini icat ederek bugünün teknolojisine yol açan insanları anmaya çalıştığını söyledi.

Burroughs, Odhner, Adix, Adometer, Curta marka antika hesap makineleri ve detaylarının "Wet Collodion" tekniğiyle resmedildiği 21 fotoğraftan oluşan sergi, 22 Ocak'a kadar görülebilecek.

- "Wet Collodion" tekniği

Wet Collodion (ıslak kolodyum) tekniği, İngiliz heykeltıraş Frederick Scott Archer tarafından1851 yılında geliştirildi. Wet Collodion tekniğinde cam veya parlak siyah bir metal önceden hazırlanan bir kimyasal karışım ile kaplanıp, gümüş banyosunda bekletilerek ışığa hassas hale getirilir. Böylece cam veya metal plakanın üzerinde el yapımı bir film tabakası oluşturulur. Daha sonra bu plaka fotoğraf makinesinin içine yerleştirilir ve pozlamadan sonra da karanlık odada geliştirici ve sabitleyici banyo işlemlerine tabi tutulur. Son olarak plaka verniklenerek uzun yıllar bozulmadan kalması sağlanır. Bu teknikle 1850’lerde yapılmış olan fotoğraflar, bugüne bozulmadan ulaşmıştır.

Kaynak: AA