Son Gelişmelerden Sonra Harekete Geçti

ABD Başkanı Barack Obama, binlerce kişinin ölümüne neden olan bireysel silahlanmanın önüne geçmek için mevcut yasaları güçlendirecek bir takım önlemler aldı.

Silahlı saldırılarda son 10 yılda yaklaşık 300 bin kişinin, 2016’nın ilk günlerinde de en az 30 kişinin hayatını kaybettiği ABD’de Başkan Barack Obama, son dönemlerle çok sayıda vatandaşının hayatını kaybetmesine neden olan bireysel silahlanmanın önüne geçmek için harekete geçiyor. Obama, online olarak ya da fuarlarda silah satışı yapanların lisans bulundurma zorunluluğu olmayan mevcut yasayı değiştirerek bireysel silahsızlanmaya karşı bir takım önlemler alıyor. ABD Başkanı, paketin ayrıntılarını görüşmek üzere Başsavcı Loretta Lynch ve diğer danışmanlarla bir araya geldi. Obama toplantıda, savunduğu önlemlerin sadece kendi yasal yetkileri ve yürütme organı himayesindeki tavsiyeler olmadığını aynı zamanda silah sahiplerinin de yer aldığı Amerikan halkının ezici çoğunluğunun desteklediği ve inandığı tavsiyelerden biri olduğunu ifade etti.

Obama, önlemleri duyurmadan önce yaptığı açıklamada söz konusu önlemlerin silah taşıma hakkını koruyan Amerikan Anayasası’nın İkinci Değişikliğine uygun olduğunu savundu.

Obama’nın duyurduğu yeni idari önlemler, mevcut yasaları sertleştirerek silah alım satımını güçleştiriyor. Öneriler, online olarak ya da fuarlarda silah satışı yapanlara lisans alma zorunluluğu ve alıcıların geçmiş kontrolü getiriyor. Öte yandan yeni önlemler, sabıka kaydı kontrolünün arttırılması, yerel seviyede silah kontrolü uygulaması, akıl sağlığı tedavileri ve silah satışı yetkili olmayan işletmelerin kapatılması gibi uygulamaları da kapsıyor. Obama’nın bugün paketin içeriğini açıklaması bekleniyor.

Öte yandan paketin geçerli olabilmesi için önce Amerikan Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden ardından da kongrenin üst kanadı Senato’dan geçmesi gerekiyor. Ancak, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi ve Senato’nun paketi kabul etmemesinin önüne geçilmesi için Obama’nın başkanlık yetkilerini kullanarak Kongre’yi bypass edeceği öngörülüyor. Cumhuriyetçiler ise Obama’nın iktidarını suiistimal ettiğini savunuyor.

Kaynak: İHA