'Köroğlu Operası' Mersin'de Sahnelenecek

Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyli'nin ölümsüz eseri "Köroğlu Operası"nın İçel prömiyeri yapılacak

Türk dünyasının önemli bestecilerinden Azeri Üzeyir Hacıbeyli'nin Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'ya yayılmış Köroğlu Destanı'ndan adını alan ölümsüz eser "Köroğlu Operası"nın İçel prömiyeri yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile Ankara Büyükelçiliği, İçel Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Müdürlüğünün ortak organizasyonuyla "Köroğlu Operası" 9 Ocak'ta İçel'de sahnelenecek.

İlk kez 1937 yılında Azerbaycan Devlet Akademisi Opera ve Bale Tiyatrosu'nda seyircilerle buluşan eserin sanat yönetmenliğini Eflatun Neimetzade, dekorlarını Savaş Camgöz, koreografisini Mehmet Balkan, orkestra şefliğini Azerbaycan Devlet Opera ve Balesi'nden Rauf Abdullayev yaparken, ışık ve ses düzeninden makyaj ve kostüm tasarımına kadar pek çok sanatçı esere katkı sağlıyor.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseniov, MDOB Kültür Merkezi sahnesinde tanıtım için düzenlenen basın toplantısında, "Köroğlu Operası"nı yepyeni bir ekiple İçel'de sahneye koymaktan son derece mutlu olduklarını söyledi.

Operayı MDOB sanatçılarıyla sahneye taşıyacaklarını ifade eden Kaseniov, şöyle konuştu:

"Köroğlu Operası 2009 yılında Bişkek, Almatı, Ankara ve Bakü olmak üzere 4 şehirde, 2010 yılında ise Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 1. Uluslararası Opera Festivali'nin kapanışında İstanbul'da sahnelendi. Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu'nun yeniden canlanmasına, Üzeyir Hacıbeyli'nin Türk dünyasında daha iyi tanınmasına imkan sağlayan bu projede yer alan tüm sanatçılar daha önce benzeri görülmemiş bir başarıya imza attı."

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal da Türk kültür ve yaşantısından esinlenmiş operaların önemli yapıtlarını seyirciyle buluşturmaya önem veren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün bu hedefler doğrultusunda TÜRKSOY ile yeni bir organizasyona imza attığını söyledi.

Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyli'nin "Köroğlu Operası"nın İçelli sanatseverlerin beğenisine sunacaklarını aktaran Şanal, eserin prömiyerinin 09 Ocak Cumartesi günü saat 20.00'de yapılacağını, 12 ve 16 Ocak'da da yeniden sahneleneceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA