Hırsızlıklara Karşı 'Broşürlü Uyarı'

Emniyet Genel Müdürlüğünce bastırılan broşürde ev, iş yeri ve araçlardan gerçekleştirilen hırsızlıklara karşı alınması gereken önlemlere yer verildi

Emniyet Genel Müdürlüğünce, vatandaşları hırsızlıklara karşı almaları gereken önlemler konusunda bilinçlendirmek amacıyla broşür hazırlandı.

İçişleri Bakanlığının talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca ev, iş yeri ve araçlardan gerçekleştirilen hırsızlıklara karşı alınabilecek önlemleri içeren broşür bastırılarak, halkın yoğun kullandığı kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtıldı.

Broşürün evden gerçekleştirilen hırsızlıklara karşı uyarılar bölümünde zili çalan kişi tanınmıyorsa kapı otomatiğine basılmaması, kapının çift kilitle kilitlenmesi, kapı ve pencere kilitlerinin sağlam olması, kilitlerin kırılması veya levyeyle açılmasını önlemek için engelleyici düzenek takılmasının gerekliliğine işaret edildi.

"Siz komşunuza sahip çıkın ki komşunuz da size sahip çıksın" uyarısına yer verilen broşürde, bahçe ve balkon kapılarının kilitli tutulması ve anahtarların paspasların altında, ayakkabıların içinde, elektrik ve su sayaçlarında saklanmaması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, evler ve binalara güvenlik kameraları monte edilmesinin hırsızlığa karşı büyük caydırıcılık sağladığı, yeni taşınılan evin kapı kilitlerinin değiştirilmesi ve bina çevresinin aydınlatılması uyarısında bulunuldu.

- İş yerlerindeki hırsızlıklar

Broşürün iş yerlerindeki hırsızlıklara karşı uyarılar bölümünde de alarm ve sensörlü aydınlatmayla entegre edilmiş güvenlik kameraları taktırılması tavsiyesine yer verildi.

Broşürde şu önerilerde bulunuldu:

"İş yerlerinin kapısı ve pencerelerinin kepenk veya demir parmaklıkla korunmasına dikkat edin. Vitrin camlarının darbelere dayanıklı, uygun standartlarda olmasına özen gösterin. Çok miktarda para veya değerli eşyayı iş yerinizdeki kasada bulundurmayın.

İş yeri çalışanlarının işten ayrılması halinde kapıların kilitlerini değiştirin. İş yerinizin çatı ve balkon kapılarını kapalı tutun."

- Araç sahiplerine uyarılar

Broşürdeki araç sahiplerine ilişkin uyarılar kısmında da araçtan kısa süreli dahi ayrılırken cep telefonu, bilgisayar, cüzdan veya çanta bırakılmaması, hırsızlığın 5 saniye içinde gerçekleştirilebileceği hatırlatıldı.

Araçlardan ayrılırken camlar ve kapıların kontrol edilmesi gerektiği vurgulanan broşürde, "Ses ve sinyalizasyonla ikaz veren alarm sistemi taktırın. Aracınızı güvenli ve aydınlık yerlere park edin. Anahtarı tanımadığınız kişilere teslim etmeyin, yanınıza alamayacağınız eşyalarınızı mutlaka bagajda muhafaza edin" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, hırsızlığın fark edilmesi halinde ev ve iş yerlerine şüpheli ya da şüphelilerin içeride olabileceği düşünülerek girilmesi gerektiği belirtilerek, "155 polis imdatı arayın, polis gelene kadar parmak izlerini korumak için hiçbir şeye dokunmayın" önerisinde bulunuldu.

Broşürde son olarak hırsızlığın fark edilmesi durumunda aracın kımıldatılmaması, silinmemesi, yıkanmaması ve polisin beklenmesi istendi.
Kaynak: AA