Lübnan'da UNRWA Protestosu

Lübnan'daki Filistinliler, UNRWA'nın sağlık yardımlarını kısıtlama yönünde aldığı kararı protesto etti.

Lübnan'daki Filistinli mülteciler, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA), sağlık yardımlarını kısıtlama kararını protesto etmek amacıyla eylem düzenledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki BM binası önünde toplanan yüzlerce Filistinli mülteci, sağlık yardımlarını kısıtlama kararı alan UNRWA ve Birleşmiş Milletleri (BM) protesto etti.

Kadın ve yaşlıların çoğunlukta olduğu grup, Filistin bayraklarının yanı sıra üzerinde 'Sağlık güvencesi, Filistinli mültecilerin hakkıdır', 'Sağlık desteğinin kesilmesini reddediyoruz', 'UNRWA'nın kararları Filistinlilere sorunlar çıkarıyor' ve 'Topraklarımıza dönmek istiyoruz' yazan dövizler taşıdı.

BM binası önünde basın açıklaması yapan Hamas'ın Lübnan Temsilcisi Ali Bereke, 'UNRWA'nın aldığı kararlar Filistinli mültecilerin ölümü demek. UNRWA'nın Filistinlilere desteği topraklarımıza dönene kadar devam etmeli' dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Lübnan temsilcisi Fethi Ebu el-Arda ise BM'nin, UNRWA'ya aldığı kararı iptal etmesi için baskı yapması gerektiğini söyledi.

- 'UNRWA'nın bugünkü politikaları ve yöntemleri İsrail'e hizmet ediyor'

Lübnan'ın kuzeyindeki Nehr el-Berid Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinli İbrahim Muhammed (24) AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Lübnan'daki tüm kardeşlerimiz haklarını korumak için bugün burada. UNRWA'nın bugünkü politikaları ve yöntemleri İsrail'e hizmet ediyor. Bu politikalar yüzünden Filistinli mülteciler daha da fakirleşiyor' diye konuştu.

Protestoya katılan bir başka mülteci Ummu Muhammed ise 'Bugün UNRWA'nın kararlarını protesto etmek için buradayım. Haklarımız elimizden alınıyor. Bütün haklarımızı elimizden alacaklarsa topraklarımıza dönmeye izin versinler. UNRWA ve Lübnan hükümetinin bize sunduğu bu çözüm yoluna ihtiyacımız yok' ifadelerini kullandı.

UNRWA, geçen yılın ortasında yeterli finansmanı sağlayamadığı için kemer sıkma politikalarına başlayacağını duyurmuştu. Kemer sıkma kararları çerçevesinde UNRWA, kendi uluslararası personelini azaltmasının yanı sıra temmuz ayında sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini açıkladı. UNRWA'nın bu kararından etkilenen Lübnan, Ürdün ve Filistin topraklarındaki Filistinli mülteciler durumu tepkiyle karşılarken, UNRWA merkezlerinin önünde yoğun katılımlı protestolar düzenlendi. Bugünkü gösteri bir hafta içinde Lübnan'daki BM misyonları önünde gerçekleşen ikinci protesto oldu.

BM tarafından 1949'da kurulan UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'de yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve diğer alanlarda hizmet sunuyor. UNRWA sık sık, donör ülkelerin bağışlarının artan hizmet ihtiyacını karşılamadığını ifade ediyor. BM rakamlarına göre Lübnan'da yaklaşık beş yüz bin civarında Filistinli mülteci yaşıyor.

Kaynak: AA