Şamil Tayyar Başkanlık modelini anlattı

Şamil Tayyar "Türkiye'de Başkanlık Modeli olmalı, eğer olmuyorsa güçlü bir başbakanlık modeli olmalıdır." dedi.

Şamil Tayyar Başkanlık modelini anlattı
Şamil Tayyar Başkanlık modelini anlattı
Beyaz Tv'de Ferda Yıldırım'ın sunduğu 'Son Söz' programına konuk olan Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Başkanlık Modeliyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

BİZİM TEZİMİZ BAŞKANLIK MODELİ

Parlamenter sistemin Türkiye'ye artık dar geldiğini söyleyen Tayyar 'Yeni Anayasa konusunda tartışmanın odağındaki konu, başkanlık modelidir. Türkiye'de sistem değişikliği gerçekleşmezse bu ülkenin geleceğe taşınması bana göre mümkün görünmüyor. Bizim tezimiz başkanlık modelidir. Bu model Türkiye'nin en hayati projelerinden biridir.' dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAZSA


Tayyar, Başkanlık modeline karşı çıkanların karşıt tezi üretmek zorunda olduğunun altını çizerek 'Başkanlık sistemi olmazsa Türkiye'ye yazık olur, mevcut sistem sürdürülebilir değil. Koalisyonların kötü anıları vardır ve bizim toplumumuzda travmaya yol açmıştır. Koalisyonlar Türkiye'de hep istikrarsızlıkla eşdeğer hale gelmiştir. Başkanlık sistemi, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu demokratik uzlaşma kültürünü de güçlendirecektir.' diye konuştu.

HDP TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATILIR

Başkanlık modelinde küçük partilerin saltanatının yok olacağını söyleyen Tayyar 'Başkanlık Modeli HDP'nin tarihin çöplüğüne atılması demektir. Başkanlık Modeline,Erdoğan ismiyle özdeşleştirdikleri için karşı çıkıyorlar,oysa makamlar geçicidir önemli olan milletin bekası' ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIK MODELİ DEMEK EYALET SİSTEMİ DEMEK DEĞİL


Türkiye'de başkanlık sisteminin hayata geçirilememesi durumunda, güçlü bir Başbakanlık modeli getirilmesi gerektiğini ifade eden Tayyar , Almanya örneğini vererek ' Almanya parlamenter sistemi ve eyalet sistemi var. Demek ki eyalet sistemi sadece başkanlık sisteminin getirdiği bir yönetim modeli değildir. 'Başkanlık sistemine geçildiğinde siz eyalet sistemiyle ülkeyi böleceksiniz' diyenler eyalet sisteminin başkanlık sisteminin olmazsa olmaz koşullarından biri olmadığını görmesi gerekir. Başkanlık modeli demek eyalet sistemi demek değildir.' dedi.

BEYAZ GAZETE

Şamil Tayyar Başkanlık modelini anlattıŞamil Tayyar'dan CHP'ye ağır eleştiri