Fransa'da Adalet Bakanı'nın İstifası

Aşırı sağcı lider Le Pen istifayı memnuniyetle karşıladı İktidar partisinde 'çatlak' büyüyor.



PARİS – Fransa’da Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın beklenmedik istifası, solcu siyasetçiler arasında üzüntüyle, aşırı sağcı siyasetçiler arasında sevinçle karşılandı.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, anayasa değişikliği kapsamında hazırlanan taslakta yer alan 'terör suçuyla bağlantılı olarak vatandaşlıktan düşürme' uygulamasına karşı çıktığı için

Taubira’nun bugün görevinden istifa etmesini memnunlukla karşıladı.

Le Pen, yaptığı yazılı açıklamada, ‘'Adalet Bakanı olarak ülkemizde kamu alanında kesinlikle tahrip edici eylemlerde bulunan Christiane Taubira’nın istifa Fransa için iyi bir haberdir' ifadesini kullandı.

Taubira’nın ülkede güvenlik ve otorite boşluğuna neden olduğunu iddia eden Le Pen, istifanın bir rahatlama sağlayacağını ileri sürdü.

Ulusal Cephe Başkan Yardımcısı Florian Philippot, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 'Taubira, 5. Cumhuriyet tarihinin en kötü Adalet Bakanı olarak görev yaptı, nihayet ondan kurtulduk' şeklinde değerlendirmede bulundu.

- Aşırı sağın hedefindeki bakan

Fransız Guyanası kökenli siyahi Taubira, uzun zamandır Ulusal Cephe ile aşırı sağ basının hedefi durumundaydı.

Le Pen, geçen yıl siyahi bakanı 'Fransız karşıtlığı' ile suçlamış ve Taubira'nın hukuki kariyerine ve yeteneklerine göre bu göreve getirilmediğini iddia etmişti. Le Pen, ‘’Taubira'nın ten rengi, ona yönelik eleştiriler için kalkan olacağı gerekçesiyle bakan yapıldı. Taubira vatansever olduğu için bu göreve getirilmedi. Taubira, ayrılıkçı ve Fransa'nın Guyana'dan atılmasını istiyor' ifadesini kullanmıştı.

Aşırı sağa hitap eden 'Minute' dergisi de Taubira’ya ırkçı saldırı suçundan para cezasına mahkum olmuştu. Dergi, kapağında Christiane Taubira'nın bir fotoğrafı ile 'maymun gibi kurnaz olan Christiane Taubira muzu buldu' başlığını kullanması üzerine derginin toplatılması için eski Başbakan Jean-Marc Ayrault, Paris Cumhuriyet Savcılığına başvurmuştu.

- İktidar partisinde çatlak

İktidardaki Sosyalist Parti’nin 'daha sol' kanadında yer alan ve 'küskünler' adı verilen grup üyeleri yaptıkları açıklamalarla Taubira’nın görevi bırakmasını üzüntü ile karşıladıklarını bildirdi.

İktidar partisinin 'küskünler' kanadından Laurent Baumel, bu istifanın Sosyalist Parti içindeki 'çatlağı büyüteceğini' bildirdi.

Eski bakanlardan Benoit Hamon ve Jean-Christophe Cambadelis, yaptıkları açıklamalarda Taubira’ye destek mesajı gönderdi.

Fransız basını, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın görüşlerine ters düştüğü için bakanlık görevinden aldığı siyasetlerin sayısının arttığına dikkati çekerek 'bu durumun seçimlere bir yıl kala iktidar partisi içindeki bölünmeyi hızlandırdığı' yorumunu yapıyor.

Hollande, daha önce Cecile Duflot, Arnaud Montebourg, Aurelie Filippetti ve Benoit Hamon’u bakanlık görevinden ayrılmaya zorlamıştı.

Taubira, eşcinsellere evlilik ve evlat edinme hakkı veren yasanını kabulünde aktif çalışmasıyla ön plana çıkmıştı.

Kaynak: AA