MÜSİAD'ın 'Vizyonerle Söyleşi' Programı

AK Parti Genel Başkan Danışmanı İncekara: 'İşletme, uluslararası ilişkiler, mühendislik okumak bir meslek değil, bir şeyi yapıyor olmak meslek. Genç arkadaşlarıma tavsiyem, ne olmak istiyorlarsa mutlaka bir ustanın yanında küçük yaşta, üniversitede çalışmaya başlasınlar, başarı hikayeleri, biyografi okusunlar' 'Bakıyorum yurtdışı gezilerinde çok az iş kadını var. Başbakan listeyi yazarken 'Kaç tane kadın var' deyin. Niye 3 tane? 13 tane olsun. Çünkü orada 13 olmanız, sizin birbirinizle iş rekabetinizi göstermiyor, güçlenmeyi, birlikte hareket etmeyi gösteriyor ve sizi daha güçlendiren bir şey'

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Halide İncekara, işletme, uluslararası ilişkiler, mühendislik okumanın bir insanı meslek sahibi yapmadığını belirterek, 'Genç arkadaşlarıma tavsiyem, ne olmak istiyorlarsa mutlaka bir ustanın yanında küçük yaşta, üniversitede çalışmaya başlasınlar, başarı hikayeleri, biyografi okusunlar' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kadın Çalışma Grubu tarafından dernek genel merkezinde düzenlenen 'Vizyonerle Söyleşi' programına katılan İncekara, özellikle iş hayatındaki kadınlara başarılı iş hayatı ve ticaret ile ilk işe başlama hikayelerini okumalarını önerdi.

İncekara, her başarılı erkeğin arkasında 'yiğit bir kadın', her başarılı kadının arkasında 'ezilmiş, ihmal edilmiş koca ve aç bırakılmış çocuk' hayal edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Daha, 'başarılı' der demez bir suç abidesi olarak adamların karşısında duruyoruz. Onun için daha baştan dezavantajlı duruma geçiyoruz. Başarılı bir kadına suç unsuru gibi bakılırken, iltifat ederse senin daha çok işe gideceğin, daha az evde kalacağın, yani görevlerinden biraz imtina edeceğin hissi, sana o 'başardım' hissini yarattırmak istemez. Hayatınızdaki kaç kişinin işini annesi kurdu? İstiyor ki erkek çocuk işe hakim olsun. O zaman iltifat erkeğe doğru yönleniyor. Erkeğe doğru yönlenince onun eve geç kalması suç değil, seninki suç. Onun arkadaşlarıyla gezinmesi suç değil, seninki suç. Bunlar değişecek, süreç içinde hallolacak ama bu geçtiğimiz süreç, böyle bir süreç.'

İş hayatında kadınlarla rakip olmadığını ifade eden İncekara, 'Rekabet olan yerde cinsiyet yoktur. Kadın görünür olur çünkü en kolay yıkabileceğiniz, omuz atabileceğiniz, diskalifiye edeceğiniz kişi, dişi cinsidir. Çünkü onun aleyhinde kullanacağınız malzeme, erkek için kullanacağımız malzemeden daha fazladır' dedi.

- 'Her basamakta, her kademede erkek var'

Halide İncekara, 'kadınların erkeklerin sırtına basarak ilerlediği'nin iddia edildiğine değinirken, 'Nereye basacak? Her basamakta, her kademede erkek var. Kadın var da onun sırtına mı basacak?' ifadesini kullandı.

İş hayatında kadın ve erkeklerden farklı davranış beklenmemesinin, herkesin işinin gereğini yerine getirmesinin lüzumuna işaret eden İncekara, yarışın hem erkek hem kadınlar için geçerliliği olduğunu söyledi.

İncekara, kadınların erkeklerden daha fazlasını yapmak zorunda olduğunu vurgulayarak, 'Ben, hayatım boyunca kocamdan, babamdan hep fazla çalıştım çünkü katetmem gereken yol onlardan çok daha fazlaydı' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iş adamlarının dünya pazarlarına seyahat ettiğine değinen İncekara, salondaki kadınlara şöyle seslendi:

'Bakıyorum yurtdışı gezilerinde çok az iş kadını var. Niye gitmiyorsunuz? Yurtdışındaki pazarlarda iş kadınlarının şansı çok daha fazla çünkü yurtdışında, şimdi Türkiye'de de başladı, kadınlara vergi konusunda çok büyük avantajlar sağlandığı için sanayi kuruluşu olan, yönetici olan kadınlar var, diyalog kurmanız da kolay olur. Başbakan listeyi yazarken 'Kaç tane kadın var' deyin. Bakın dayanışmadan bahsediyorum. Niye 3 tane? 13 tane olsun. Çünkü orada 13 olmanız, sizin birbirinizle iş rekabetinizi göstermiyor, güçlenmeyi, birlikte hareket etmeyi gösteriyor ve sizi daha güçlendiren bir şey.'

Halide İncekara, iş hayatına girmek isteyen gençlere, 'İşletme, uluslararası ilişkiler, mühendislik okumak bir meslek değil, bir şeyi yapıyor olmak meslek. Genç arkadaşlarıma tavsiyem, ne olmak istiyorlarsa mutlaka bir ustanın yanında küçük yaşta, üniversitede çalışmaya başlasınlar, başarı hikayeleri, biyografi okusunlar' tavsiyelerinde bulundu.
Kaynak: AA