Reis'in Çekimlerine Kıbrıs'ta Başlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayatını konu alan ‘Reis’ filminin çekimlerine KKTC’nin İskele ilçesinde başlandı. Yaklaşık 4 milyon dolar bütçeyle plato kurulumu gerçekleştirilen filmin çekimleri için İskele’de bir sokak komple trafiğe kapatıldı.

Reis'in Çekimlerine Kıbrıs'ta Başlandı
‘Reis’ filminin çekimleri için KKTC’nin İskele ilçesinde dükkanlarda tadilatlar başladı.

Filmin senaryosuna uygun olarak tarihin doğal yapısı sağlanarak sokaklara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlik yıllarının geçtiği Kasımpaşa görüntüsü veriliyor. Berber dükkanından kahve ve bakkalına kadar her şey ince ayrıntısına kadar düşünülerek o dönemin tarihi dokusu canlandırılıyor. İskeleli vatandaşlar film ekiplerinin yaptığı çalışmaları merak içerisinde izlerken, filmde rol almak isteyen halka da yer verileceği haberi İskele halkında heyecana neden oldu. 112 dakikalık Reis filminin 55 dakikasının Kıbrıs’ta çekileceği, Gazi Mağusa ile Lefkoşa’da da çekimlerin yapılacağı belirtildi.

Reis filminin yönetmeni Hüdaverdi Yavuz, filmin adının neden ‘Reis’ olarak seçildiğini İHA muhabirine şöyle anlattı:

“Hatta Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında çok yakınında bulunmuş, ona hizmet etmiş bir arkadaşı da aynı şeyi söyledi, neden Reis? Bu ismin bizim kahramanımızla bütünleştiğini düşünüyoruz ve başka hiçbir kelimeye gerek kalmadan direkt onu ifade ettiğini düşünüyoruz. O yüzden de film için bir isim düşünmek zahmetine girmedik bile. Bir defa Reis isminin konmasının temel nedeni bu.”

Filmin ismine alt başlıklar da koyabileceklerini söyleyen yönetmen Yavuz, “‘Reis: Çocukluğum’ diye bir isim koyduğumuzda başka bir bölümleri, ikincisi veya üçüncüsü de olacağının garantisi gibi olacaktı. Yani ona da belki izin vermemek için böyle bir yolu tercih ettik” dedi.



14 TIR MALZEME TÜRKİYE’DEN GELDİ

Çekimlerin yapılacağı Ocak ve Şubat aylarında hava sıcaklığının 17-18 civarında seyretmesi nedeniyle Kıbrıs’ı tercih ettiklerini ifade eden Yavuz, “Lefkoşa’dan başlayarak Lefkoşa’da bazı sokaklar, bazı evler bulduk. Mağusa’da bazı mekanlar, mesela yazlık sinema bizim için çok önemliydi, Gazi Mağusa’da bunu bulduk. Ama asıl mekan olarak Kasımpaşa’da bir meydan, bir kahve, işte esnafın olduğu bölge olarak da İskele’deki bu Üçyol meydanını çok uygun bulduk. Üstelik burada dekor yapmak bir yandan daha kolaydı. Prodüksiyon kolaylığı olan bir bölgeydi burası. Bunları tespit ettikten sonra geriye izinlerin alınması gerekiyordu. Hem KKTC yöneticilerinden, hem yerel yöneticilerden hem de mülk sahiplerinden, esnaftan. Sağ olsunlar o izinler de verilince geriye plato gibi bir çalışma yapmayı burada başlatmaya kaldı iş. Epeyce bir malzeme Türkiye’den geldi. Şu ana kadar 14 TIR malzeme geldi bu işleri yapabilmek için. Daha 3 TIR malzeme daha geleceğe benziyor” dedi.

Kaynak: İHA