Bayırbucaklı Gencin Memleket Özlemi

Eskişehir'de üniversite öğrenimine devam eden 28 yaşındaki Bayırbucak Türkmeni Ercan Mollamusa, tahsilini tamamladıktan sonra memleketine dönüp orada hizmet edeceği günlerin özlemiyle yaşıyor Mollamusa: 'Buradan mezun olduktan sonra Esed rejimi giderse soluğu Suriye'de alırım. Orada çünkü insanlara ihtiyaç var, kalkınma, idari ve sosyal alanda görevler bizleri bekliyor'

ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'de üniversite öğrenimine devam eden 28 yaşındaki Bayırbucak Türkmeni Ercan Mollamusa, eğitimini tamamladıktan sonra memleketine dönüp orada hizmet edeceği günlerin özlemiyle yaşıyor.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eczacılık Fakültesi 4'üncü sınıf öğrencisi Mollamusa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayırbucak'ın Geberek köyünde doğduğunu, ilkokul ve liseyi orada bitirdiğini belirterek, eğitim sırasında Suriye rejimi tarafından Türkmen oldukları için baskı gördüklerini ifade etti.

Türkiye'ye gelme hayalinin hep olduğunu anlatan Mollamusa, 'Biz, o dönemlerde Türkiye tarafındaki dağlara bakardık. Daha sonra bayram ziyaretleri için İskenderun'daki dayıma kadar gittim. İlk defa dayımı sınırda birkaç saatliğine görmüştüm' dedi.

Mollamusa, İskenderun'u ilk gördüğümde ''neden bizim memleketimiz böyle temiz değil, niye bizim bu kadar bakımlı bir memlekette yaşama hakkımız yok ki bir tel neden ayırsın bu kadar medeniyetten?'' diye düşündüğünü belirterek, 'Kendime bir hedef koymuştum. Türkiye'ye gelmek istiyordum. Dayım da gelebileceğimi ve eğitimimi burada alabileceğimi söylemişti. Daha sonra eğitim için Türkiye'ye başvuruda bulundum ve 2008 yılında buraya geldim. O gün benim için çok önemli bir gündü yeni bir hayatın başlangıcıydı' diye konuştu.

- 'Bölgemizin bu kadar stratejik olduğunu bilmiyorduk'

Eskişehir Bayırbucak Türkmen Öğrenci Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Mollamusa, Türkiye'ye geldikten sonra Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde dil eğitimi aldığını anlattı.

Daha sonra yabancı öğrenciler için açılan sınava girerek Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eczacılık Fakültesi'ne kaydını yaptırdığını anımsatan Mollamusa, 'Bayırbucak'a en son 2010 yılında gittim ve vatan özlemi çekiyorum' dedi.

Mollamusa, Suriye'de protesto ve ayaklanmalar olmaya başlayınca memleketine hiç gidemediğini ve bölgeyi çok özlediğini dile getirerek, 'Şimdi Bayırbucak haberlerini orada yaşayan akrabalarımdan öğreniyorum. Çoğu arkadaşım da şehit oldu ve artık tam net haber alamıyorum oradan. Savaşın son durumu iç açıcı değil. Benim Türkiye'de üniversite okuyan arkadaşlarım vardı, eğitimlerini bırakıp cephede savaşmaya gittiler. Buradan mezun olduktan sonra Esed rejimi giderse soluğu Suriye'de alırım. Orada çünkü insanlara ihtiyaç var, kalkınma, idari ve sosyal alanda görevler bizleri bekliyor' diye konuştu.
Kaynak: AA