Mısır Devrimi'nin 5. Yıl Dönümüne Doğru

Muhalif 6 Nisan Hareketi, Tahrir Meydanı'na zırhlı askeri araçların yerleştirilmesi nedeniyle yarınki eylemlere katılmayacaklarını açıkladı.

Mısır'daki 25 Ocak halk devriminin önemli aktörlerinden 6 Nisan Hareketi, yarın düzenlenecek devrimin 5. yıl dönümü eylemlerine katılmayacaklarını açıkladı.

Hareket, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Tahrir Meydanı’na askeri birlikler konuşlandırıldığı gerekçesiyle 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümü dolayısıyla yapılacak eylemlere iştirak etmeyeceklerini belirtti.

Açıklamada, “Devrimin 5. yıl dönümünde kendimizi, devrimin hedefleri ile hiçbir alakası olmayan bir devlet ile karşı karşıya bulduk. Devlet halkın taleplerinin çok uzağında yer almaktadır. Devrimin simgesi olan Tahrir Meydanı zırhlı askeri araçların işgali altındadır” ifadesine yer verildi.

Hareketin yarın hiçbir faaliyette bulunmayacağı belirtilen açıklamada 'Ülkenin içinde bulunduğu duruma itiraz olarak herkesi karalar giymeye çağırıyoruz” açıklamasında bulunuldu.

6 Nisan Hareketi, 2008'de Hüsnü Mübarek karşıtı siyasi bir oluşum olarak Mahalle el-Kubra kentindeki işçi grevleri sırasında kurulmuş, daha sonra yaşadığı iç sorunlar sebebiyle Ahmed Mahir Cephesi ve Demokratik Cephe olarak ikiye bölünmüştü.

Muhammed Mursi'nin devrilmesine neden olan askeri darbeye zemin hazırlayan '30 Haziran gösterileri'nin en büyük destekçilerinden olan hareket, daha sonra darbe yönetimi ile de ters düşmüştü.

İzinsiz gösteriye katılma suçlamasıyla 3 yıl hapis cezası alan hareketin kurucusu Ahmed Mahir, cezaevinde bulunuyor.

Bu arada Mısır'da devrimin 5. yıl dönümü dolayısıyla Yarın Devrim Partisi lideri Eymen Nur, Asale Partisi Başkanı İhab Şeyha, eski Bakan Muhammed Mahsub ve eski milletvekilleri Cemal Haşmet ve Hatim Azzam'ın da aralarında bulunduğu sürgündeki 30'u aşkın muhalif lider bir açıklama yapmış ve halkı sokağa çıkmaya çağırmıştı. Açıklamada, 'Devrim kimseyi ve hiçbir grubu dışlamaz, birleştiricidir, devleti yıkmaz bilakis vatanın birliğini muhafaza eder, adil, özgür ve onurlu bir yaşama giden yoldur' ifadesi kullanılmıştı.

“Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak” Hareketi de bir açıklama yapmış, Mısırlıları devrimin 5. yıl dönümünde 'Devrimin emrindeyiz' sloganıyla gösteri düzenlemeye çağırmıştı.

Söz konusu eylem çağrılarına karşı, resmi ve sivil giyimli güvenlik görevlilerinin 25 Ocak öncesinde Tahrir Meydanı’da sıkı güvenlik önlemleri almış olduğu gözleniyor. Devrim’in simgesi olan Meydan’da fotoğraf çekilmesi, görüntü alınması ve halka mikrofon uzatılmasına izin verilmiyor.

Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan kitlesel gösteriler, halk devrimine dönüşmüş ve 11 Şubat'ta Hüsnü Mübarek'in istifa etmesiyle sona ermişti.

Kaynak: AA