Beyrut'ta Gösteri

Lübnanlı eski Bakan Samaha'nın serbest bırakılması Beyrut'ta protesto edildi.

Lübnan'da terör suçlarından mahkum eski Bakan Mişel Samaha’nın serbest bırakılması başkent Beyrut'ta protesto edildi.

Dürzi lider Velid Canbolat'ın başkanlığını yaptığı İlerici Sosyalist Parti, Cemaati İslami ve 14 Mart Bloğu yandaşı çok sayıda kişi Beyrut'taki Askeri Mahkeme önünde toplanarak, Samaha'nın yeniden yargılanması ve askeri mahkemenin yetkilerinin sınırlandırılması çağrısı yaptı. Göstericiler, Askeri Mahkeme'ye giden yolu keserken, güvenlik güçlerinin çevrede yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

El-Müstakbel Bloğu Gençlik Kolları Başkanı Visam Şebli yaptığı açıklamada, Samaha'nın dosyasının Yargı Konseyi'ne sevk edilmesi ve parlamentonun da Askeri Mahkeme'nin yetkilerinin sınırlanması için gerekli mevzuatı çıkarması çağrısı yaparak, 'Askeri Mahkeme'nin Samaha hakkında verdiği karara kesinlikle karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Bu karar, utanç kaynağıdır' dedi.

Göstericiler, gelecek hafta Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde gösteri düzenleme çağrısı yaptı. Daha önce de El-Eşrefiyye ve Trablus'ta gösteriler düzenlenmişti.

Kabinede, 1992 ve 1995'te Enformasyon Bakanlığı yapan Mişel Samaha (67), Ağustos 2012'de, düzenlenen operasyon sonucu evinde patlayıcılar ele geçirilmiş, 'Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük ile işbirliği halinde patlayıcı madde taşıdığı ve Lübnan'daki siyasi ve dini isimlere suikast hazırladığı' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Nisan 2015'te başlayan davada Suriye'den Lübnan'a patlayıcı madde taşıdığı ve hakkındaki diğer suçlamaları kabul eden Samaha, dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak davaya bakan bir üst mahkeme kararı bozarak Samaha'nın yeniden yargılanmasına hükmetmişti. Samaha'yı yeniden yargılayan Askeri Mahkeme, dün eski bakanın yaklaşık 100 bin dolarlık kefaletle tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Mahkeme, Samaha'ya en az bir yıl yurt dışına çıkış yasağı, medyaya açıklama yapma ve sosyal medya yasağı getirmişti.

Geçen yıl Samaha’ya ait olduğu iddia edilen ve basına sızan gizli kamera kayıtlarında eski bakanın bir istihbarat muhbirine ülkedeki milletvekillerini, din adamlarını ve kanaat önderlerine saldırılar gerçekleştirilmesi için para verdiği ve evinin garajında patlayıcıları teslim ettiği görüntüler yerel televizyonlarda yayınlanmıştı.

Mahkemenin Samaha’yı serbest bırakma kararı ülkedeki farklı görüşten siyasi çevreler tarafından sert eleştiriyle karşılanmıştı.

Kaynak: AA