Nijerya'da Boko Haram İle Mücadele

Borno eyaletinde 10 Boko Haram militanı öldürüldü Saldırıya hazırlanan 3 intihar bombacısı etkisiz hale getirildi.

MAIDUGURI – Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde, Boko Haram örgütüne ait bir kampa düzenlenen baskında 10 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Kontrgerilla operasyonu komutan yardımcısı Lucky Irabor düzenlediği basın toplantısında, dağlık Gwoza bölgesinde militanlarla girilen silahlı çatışmada 10 teröristin öldüğünü belirtti.

İki AK-47 kalaşnikof silah, bazı güneş panelleri ve cep telefonlarının ele geçirildiğini söyleyen Irabor, bir arazi aracının da imha edildiğini kaydetti.

Irabor, Borno'da meydana gelen bir başka olayda, Maiduguri'ye saldırı düzenlemeye hazırlanan 3 intihar bombacısının etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, geçen yıl sonunda ordunun, Boko Haram militanlarını tamamen bozguna uğratmak üzere olduğunu ve örgütün artık güvenlik güçlerine ya da kalabalık mekanlara saldıramayacağını öne sürmüştü.

Buhari, 2015 sonuna kadar Boko Haram kamplarının imha edilmesi talimatını vermiş, ancak bu sürenin uzatılabileceği belirtilmişti. Askeri yetkililer, Boko Haram'ın çatışma kapasitesini azalttıklarını iddia ediyor.

Borno eyaletinde 28 Aralık'ta düzenlenen bombalı saldırıda 80 kişi hayatını kaybetmiş, 90 kişi yaralanmıştı.

Adı yerel dilde 'Batılı tarzda eğitim yasaktır' anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenlediği şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA