Gazze'de 'Abluka' Protestosu

Hamas yöneticilerden Mısri: 'Gazze, halkının 2006 genel seçimi sırasında yaptığı demokratik seçimin bedelini ödüyor' 'Tarihteki en uzun ve zalim ablukanın sona ermesi gerekiyor'.

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde İsrail'in uyguladığı ablukanın kaldırılması ve Refah Sınır Kapısı'nın açılması talebiyle yürüyüşler düzenlendi.

İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) çağrısı üzerine Gazze'nin çeşitli noktalarında düzenlenen yürüyüşlere katılanlar, ablukanın kaldırılması, yaşadıkları 'Zor insani ve ekonomik şartlar'ın sona erdirilmesini talep etti.

Cebaliya Mülteci Kampı'nda düzenlenen yürüyüşün ardından konuşan Hamas yöneticilerinden Muşir el-Mısri, 'Gazze, halkının 2006 genel seçimi sırasında yaptığı demokratik seçimin bedelini ödüyor' dedi.

İsrail'in Gazze'ye 10 yıldan bu yana uyguladığı abluka ve bölgeye düzenlediği 3 büyük saldırının direnişi zayıflatmadığını ifade eden Mısri, 'İsrail'i tanımadığımızı söylemeye devam edeceğiz. Tarihteki en uzun ve zalim ablukanın sona ermesi gerekiyor' diye konuştu.

Mısri, bazı Arap ülkelerinin ablukayı desteklemesinin utanç verici olduğunu ifade ederek, uluslararası toplumu ablukanın kırılması için çaba sarf etmeye çağırdı.

İsrail hapishanesinde 59 gündür açlık grevi yapan gazeteci Muhammed el-Kayk konusuna da değinen Mısri, uluslararası hukuk örgütlerinin söz konusu duruma müdahale etmesi gerektiğini vurgulayarak, gazetecinin hayatından İsrail'in sorumlu olduğunu dile getirdi.

Refah kentinde düzenlenen yürüyüşte konuşan Hamas yöneticilerinden Mansur Bureyk de Mısırlı yetkililere Refah Sınır Kapısı'nı açma ve binlerce insanın yaşadığı sıkıntıları ve zorlukları sonlandırma çağrısında bulundu. Gazze ablukasını 'Zulüm' şeklinde nitelendiren Bureyk, 'Gazze, uzun zamandan beri elektrik, su ve işsizlik gibi sıkıntılarla boğuşuyor' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA