Tüzder'den Üstün Zekalı Çocuklara Ücretsiz Eğitim

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER),“Geleceğimiz İçin Üstün Zekalıların Geleceği” projesi kapsamında sıra dışı zekaya sahip 200 en iyi çocuğa Türkiye’nin ilk patentli gelişim atölyesinde 15 hafta ücretsiz eğitim verecek.

Eğitme yönelik ciddi çalışmalar yapan TÜZDER (Tüm Üstün Zekalılar Derneği), İstanbul’un dahi çocuklarını belirleyecek ve gelişimlerine katkı sunacak tamamen ücretsiz bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Geleceğimiz İçin Üstün Zekalıların Geleceği” projesi, TÜZDER’in yürütücülüğü ile hayata geçiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün paydaşları olduğu projeyle, İstanbul genelindeki 4-14 yaş arası üstün zekalı ve sıra dışı yeteneklere sahip çocuklar belirlenecek.

Katılımcı öğrencilere ücretsiz grup testleri ve bireysel zeka testleri uygulanarak, yüksek IQ’lu ve sıra dışı zekaya sahip 200 en iyi çocuk seçilecek.1 Şubat’ta başlayacak tanılama işlemi 4 hafta devam edecek. Testler İstanbul Avrupa yakasında belirlenen merkezlerde uzmanlar ve çocuk psikologları tarafından uygulanacak. Seçilen üstün zekalı ve sıra dışı çocuklar, düşünme boyutlarını ve sosyal ilişkilerini geliştirecek olan Türkiye’nin ilk patentli gelişim atölyesinde dört ay boyunca ücretsiz eğitim görme hakkı kazanacak.

Projenin detaylarıyla ilgili İTÜ Maslak Kampüsü’nde bilgi veren TÜZDER Yönetim Kurulu Başkanı Tunahan Coşkun, “Üstün zekalı çocukların toplumda farkındalığının oluşturulması. Bu dezavantajlı çocukları topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmek. Bu projemiz, İstanbul Avrupa yakasında 200 en iyi çocuğun projeler kapsamında genelde seçimler çocukların zeka puanları üzerinden yapılır. Bu projede sadece IQ olarak değil aynı zamanda yaratıcı zekaya sahip çocukların seçilmesini sağlamak bu projenin en nemli farklarından bir tanesi. Beceri yönünden de en iyi 200 çocuğun seçilmesini kapsıyor” dedi.

Seçilen çocuklar bir araya getirilerek özel eğitim verileceğini belirten Coşkun, “ 200 çocuk seçildikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden değerli hocalarımız ve ilgili birimlerin ortak çalışmalarıyla 15 haftalık eğitim programı oluşturulacak. Bu programlar oluşturuldu. Çocuklar 15 hafta kendi akranlarıyla eğitim alacak” diye konuştu.

Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üstün zekalı çocuklarla ilgili eğitim programları yapılandırılırken genelde 3 husus karşımızda çıkıyor. Üstün zekalı çocuklarla ilgili okul, kurum ve kuruluş olmadığı için genelde yalnız oluyorlar. 300 kişilik bir okulda 3 tane 5 tane üstün zekalı çocuk oluyor. Bunların birbirini görmesi tanıması beraber eğitim alması mümkün olmuyor. Bu projeyle o çocukları bir araya getirmiş oluyoruz. Akran zenginliği kısmını sağlamış oluyoruz. İkinci aşamada ise bu çocuklar okul ortamlarında bir türlü bu çocukları zihnen doyuramıyoruz. 2.5 yaşında okumayı öğrenen bir çocuğa 6 yaşında okuma çalışması yaptırmanın çocuğun nezdinde ciddi sıkıntıya neden oluyor. Bu çocuklar zihnen müfredatla doymuyorlar. Çocuklara yapılacak zeka oyunları, yaratıcılık, düşünme becerileri gibi derslerle zihnen yetemediklerini herşeyi tam olarak kavrayamadıklarını görmüş olacaklar ve zihni doygunlukları sağlanmış olacak. Bu derslerin projelerin temel mantığının ikincisi zihinsel doygunluğu sağlamak.”

Coşkun proje için Sarıyer Bağcılar ve Beylikdüzü’nü seçtiklerini belirterek, “Sarıyer Bağcılar ve Beylikdüzü’nü seçtik. Bunları seçmemizin nedeni beceri odaklı eğitimde gerekli alt yapısı olan merkezleri seçmiş olduk” diye konuştu.

Kaynak: İHA