Sığınmacı Dramına Dikkat Çekmek İçin Sahilde Buluştular

Tarım Ormanİş Sendikası Genel Başkanı Durmuş: 'Her gün televizyonlarda, 'Bugün batan bottan şu kadar ceset kıyılara vurdu' haberleriyle uyanıyoruz. Artık bu haberler sıradanlaştı ve alıştık da buna. Oysa gerçekten sahillere vuran insanlığın çöküşüydü, yok olan insanlıktı' Birleşik Kamuİş Konfederasyonu Genel Başkanı Kütük: 'Bu yolculuk, umuda yolculuk olmaktan çıkmıştır. Bu yolculuk, ölüme yolculuk haline dönmüştür' Basın açıklaması sırasında gruba kadar ulaşan dalga, bazı sendika üyelerini korkuttu

Antalya'da Tarım Orman-İş Sendikası üyeleri, sığınmacıların dramına dikkati çekmek için sahilde bir araya geldi.

Konyaaltı Sahili'nde buluşan bir grup sendika üyesi, 'No More, Artık Yeter' yazılı pankart ve üzerinde Aylan bebek başta olmak üzere sığınmacıların fotoğrafları ile Türkçe ve İngilizce yazılar olan dövizler taşıdı.

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede balıkçıların ağına, balıktan çok ceset takıldığını savundu.

Yaşama hakkını Batı'da arayan sığınmacıların, yasal olmayan yollarla Türkiye üzerinden Avrupa'ya göçü sırasında yaşananları 'cinayet' olarak nitelendiren Durmuş, 'Belki Avrupa, Bodrum açıklarında 4 yaşındaki Aylan bebeğin cesedi üzerinden duyarlılık gösterdi. Oradan Türkiye'ye çağrısı oldu. Dediler ki 'Biz, sizlere 3 milyon dolar verelim, siz bu göçmenleri Türkiye'de barındırın'. Tam bu nokta züldü aslında. Mademki göçmenlerin insanca yaşam hakkını savunacaklardı keşke kapılarını açsalar ve bu insanlar da Batı'ya serbestçe gidebilseydi ama öyle olmadı' dedi.

- 'Artık yeter, bu feryadı duyun'

Durmuş, Türkiye'nin 'toplama kampı'na dönüştürüldüğünü öne sürdü. Yaklaşık 3 milyon Suriye vatandaşının Türkiye'de de mutlu olmadığını iddia eden Durmuş, şöyle konuştu:

'Tabii ki bizler, o insanları asla düşman ilan etmiyoruz. Keşke o insanlar, kendi vatanında yaşamlarını özgürce sürdürebilselerdi. Ne yazık ki böyle olmadı. Her gün televizyonlarda, 'Bugün batan bottan şu kadar ceset kıyılara vurdu' haberleriyle uyanıyoruz. Artık bu haberler sıradanlaştı ve alıştık da buna. Oysa gerçekten sahillere vuran insanlığın çöküşüydü, yok olan insanlıktı. Bu olayı şiddetle kınıyoruz. Gerçekten demokrasi havarisi kesilen başta Avrupa ülkelerinin artık bu zulme 'dur' demelerini istiyoruz. Artık yeter, bu feryadı duyun istiyoruz.'

Basın açıklamasına katılan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük de 'Özellikle bu kadar şiddetli dalganın olduğu bir yerde, çocuklarını yanına alarak son derece de ilkel ve gerçekten tehlikeli bir yolculuğu göze alabilmenin gerekçesi ne olabilir, ölümden başta? Bu yolculuk umuda yolculuk olmaktan çıkmıştır. Bu yolculuk, ölüme yolculuk haline dönmüştür. Maalesef bu ölüme yolculuğun adresi, dramatik olarak yaşandığı ülke de bu güzel Türkiye'nin, bu güzel sahilleri olmuştur' ifadesini kullandı.

Öte yandan, Kütük konuşmasına başladığı sırada dalga, arka sıradaki sendika üyelerinin ayaklarına kadar ulaştı. Bu sırada bazı sendikacıların kaçıştığı gözlendi.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kaynak: AA