Karda Yürümek İçin 'Giyle' Kullanıyorlar

Kastamonu’nun Küre ilçesinde vatandaşlar, kızılcık sopası ve ipten yaptıkları, yörede ’giyle’ olarak bilinen aparatları ayakkabılarına takarak karda batmadan yürüyor.

Karda Yürümek İçin 'Giyle' Kullanıyorlar
Küre’nin yüksek kesimleri ve köylerinde vatandaşlar, eskiden sıkça kullandıkları kar ayakkabıları olan ‘giyle’ giyerek, karda batmadan yürüyor.

’Giyle’leri tekrardan damlarından çıkardıklarını dile getiren Mehmet Yapar ve Cemil Hızlı, "Özel bir firmada üç vardiya olarak çalışıyoruz, iş yerimizden ayrıldıktan sonra evlerimize gitmekte zorlanıyoruz. Bizler de atalarımızın sıkça kullandıkları kar ayakkabılarını kullanarak yürümekte zorlandığımız yerleri rahatlıkla geçiyoruz" dedi.

Kar yağışının gündelik yaşam alanlarını oldukça etkilediğini vurgulayan Yapar, zaman zaman insan boyuna varan kar kalınlığı olduğunu ifade ederek, kimi zamanlarda köylerinde elektrik kesintilerinin de yaşandığını, o zaman da köy lambalarını tozlu raflardan çıkardıklarını söyledi.

Eskiden atalarının "Mantar sıkça çıkarsa kış çetin geçer" sözünü hatırlatan Yapar, "Bu sene de köyümüzde kış mevsimi çok çetin geçiyor" dedi.

Halka şeklinde olan ‘giyle’ kar ayakkabılarını ayaklarına takarak yürüdüklerini söyleyen Cemil Hızlı ise, "Kar üzerinde batmadan rahatça yürümek için dışarıdan ayakkabıların altına takıyoruz. Delikli olarak tasarlanan geleneksel kar ayakkabıları ağırlığımızı kar üzerine yayıyor. Ayakkabı boyundan daha büyük olduğu için, esnekliği ve hafifliği ile karda daha rahat yürümeyi sağlıyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA