'İzmir'de Üretilen Sütler, İzmir'de İşlenecek'

Türkiye’nin önde gelen süt firmalarından Sütaş, Tire Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçireceği süt işleme tesisinin ilk etabı tamamlandı.

Tesisle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 2014 yılı ekim ayında temeli atılan inşaatın ilk etabının tamamlandığını belirterek, 'Önemli olanın tesis yapmak değil tesisi yaşatmak. Bu tesisin olumlu etkilerini yaşamak ve bölgenin bir kalkınma merkezi haline gelmesini arzuluyoruz' dedi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir’de ülkenin süt üretiminin yüzde 9’unun elde edildiğini, işlenen sütün Türkiye ortalaması yüzde 50 iken İzmir’de bu oranın yüzde 80 olduğunu söyledi.

Açılacak tesisle üretilen tüm sütün milli ekonomiye kazandırılacağını belirten Toprak, “Bizim ülkemiz adına her bir neferimiz her türlü riske girerek üretmeyi bir ibadet hükmünde saymasaydı bugün bu markalar olmayacaktı. İzmir bu anlamda yeni bir üretim alanını, yeni bir üretim gücünü kazanmış oluyor” dedi.

Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, “Tire sütün merkezidir, burada bilinçli üretim yapılır. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesinde bizim kooperatiflerimizin büyük katkısı var” diye konuştu.

Firmanın 600 personel istihdam edeceğini dile getiren Demirezer, kuruluşun ihtiyacı olan nitelikli personeli yetiştirmek için işbirliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

- 'İzmir’de üretilen sütler, İzmir'de işlenecek'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da, 'İzmir için süt çok önemli. Sütaş’ın İzmir’e, İzmir’in de Sütaş’a ihtiyacı var. Bugün bu buluşma gerçekleştiği için ben bakanlığım adına çok gurur duyuyorum” diye konuştu.

İzmir için sütün neden önemli olduğunu rakamlarla anlatan Güldal, İzmir’in 555 bin büyükbaş hayvan ve 1 milyon 615 bin ton yıllık süt üretimi ile ülke sütünün yüzde 9’unu karşıladığını söyledi.

Güldal, 550 bin koyun ve 236 bin keçi varlığı ile İzmir'in önemli bir süt üreticisi il durumunda olduğunu, büyükbaş hayvanlarda 6 bin 580 litre laktasyon süt verimi ile Avrupa Birliği ortalamalarının üzerinde bir rakama ulaştığını belirterek, 'Böyle bir süt üretimi ile doğal olarak en çok süt desteklemesi hak eden il de İzmir. İlimize bakanlığımız tarafından 2014 yılında 968 bin ton süt için 50 milyon 500 bin TL, 2015 yılında ise 1 milyon 50 bin ton süt için 75 milyon TL gibi bir destekleme ödendi“ dedi.

İzmir’de üretilen sütün yüzde 80’inin süt işleme tesislerine satıldığını aktaran Güldal, “İzmir’de üretilen sütün yüzde 75’i il içerisinde işleniyor, kalan yüzde 25’lik kısmı ise işlenmesi için il dışına gönderiliyordu. Ama zannediyorum ki Tire’de açılacak bu tesisle artık İzmir, sütünün tamamını il içinde işlemiş olacak” dedi.

Güldal, İl Müdürlüğü olarak uzun zamandır bir “Süt Eylem Planı” uyguladıklarını, 2010 yılından sonra bu çalışmanın çok daha etkin yürütüldüğünü, birlikler, kooperatifler, örgütler, odalar ve birebir üreticilerle çalışılarak farklı bir noktaya gelindiğini söyledi.

İzmir Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Böylesine bir yatırımın İzmir’e yapılıyor olması gerçekten çok önemli. Ben bu yörenin geleneklerini ve özelliklerini dikkate alarak Tire’ye ait bir marka peynir türünü üretmenizi de ümit ediyorum. Küçük Menderes Havzası bereketlidir. Sizin de bu bereketi yaşayacağınızdan eminim” diye konuştu.

Toplantı sonunda katılımcılar hep birlikte yapılacak dev tesisi gezerek incelemelerde bulundu ve görevlilerden bilgi aldı.

Kaynak: AA