'Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri Araştırması'

Konya'da hazırlanan 'Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İş Birliği İmkanlarının Belirlenmesi Araştırması' raporu kamuoyu ile paylaşıldı Rapordan: 'Sığınmacıların daha çok çalıştırıldıklarını, mevcut işlerinde kapasitelerini tam olarak kullanamadıklarını ve mesleklerini hakkıyla icra edemedikleri yönündeki serzenişlerini görmek mümkündür' 'İstihdam edilenler açısından en temel sorun, uzmanlık alanlarının dışında ve çoğu zaman vasıfsız işlerde çalıştırılmalarıdır'.

Konya'daki Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İş Birliği İmkanlarının Belirlenmesi üzerine yapılan araştırmanın sonuç raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, dernek binasında düzenlenen toplantıda, resmi verilere göre Türkiye'de 1 milyon 905 bin 984, Konya'da ise 45 binin üzerinde Suriyeli'nin yaşadığını, bunun yanında Konya'da Suriyelilerin sahibi ya da ortağı olduğu sadece 35 firma bulunduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından okunan raporda, Türkiye'nin Suriye konusunda izlediği politika ve sığınmacılara sunduğu imkanların, Suriyelilerin Türkiye'yi tercihlerinde önemli bir yer tuttuğu belirtildi.

- Suriyeliler vasıfsız işlerde çalıştırılıyor

Raporda, göç edenler açısından en öncelikli konunun istihdam olduğuna işaret edilerek, 'İstihdam edilenler açısından en temel sorun, uzmanlık alanlarının dışında ve çoğu zaman vasıfsız işlerde çalıştırılmalarıdır' bilgisi paylaşıldı.

Misafirlerin uzmanlık alanlarının tespiti yoluyla gerek sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman eksikliğinin giderilmesi gerekse daha verimli hizmet alınmasının sağlanabileceği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

'Sığınmacıların daha çok çalıştırıldıklarını, mevcut işlerinde kapasitelerini tam olarak kullanamadıklarını ve mesleklerini hakkıyla icra edemedikleri yönündeki serzenişlerini görmek mümkündür. Sığınmacıların içinde bulunduğu zor şartlar; maddi imkansızlıklar, dil sorunu, bürokratik işlemlerden habersiz olmaları ve çocukların eğitimi konusudur. Yatırımcılara yönelik uygulamalar, Suriyeli yatırımcıların, işbirliği ve ortaklığa şüpheci, mesafeli ve temkinli yaklaşmalarına sebep olmuştur. Suriyeli iş adamlarına belediyelerce dükkan ve iş yeri açma izni verilmemekte, bu durum yatırımcıları mağdur etmektedir. Diğer yandan Suriyeli yatırımcıların şahısları üzerine gayrimenkul edinmeleri konusunda ciddi bürokratik engeller mevcuttur. Yatırımcıların şu ana kadar yaptıkları yatırım ortaklıklarının önemli bir kısmı resmi olmayıp, işletmelerin önemli kısmı Türkiyeli kişi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Belli bir sermayeye sahip Suriyeli yatırımcılara Türk vatandaşı olma konusunda kolaylıklar sağlanması ya da belirli oranda yatırım yapanlara geçici vatandaşlık verilmesi talep edilmektedir. Misafirlerin diploma denkliklerinin sağlanarak mesleklerine yönelik işlerde çalışmalarına imkan sağlanabilmesi mümkün görünmektedir. Suriyeli çalışanlara sigortalı olma imkanının getirilmesi ya da işvereni yükümlülükten kurtaracak, çalışanlara sağlık ve sosyal imkanlar sağlayacak bir düzenlemenin hızla gerçekleştirilmesi talep edilmektedir. Suriyeli doktorların çalışabilecekleri ve en azından sadece Suriyeli vatandaşları tedavi edecekleri sağlık merkezlerinin kurulması talep edilmektedir.'

Toplantıya, Konya Valisi Muammer Erol, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Kaynak: AA