Cihan Kansız da yurtdışına kaçtı

Ergenekon soruşturmasını yürüten ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u tutuklatan cumhuriyet savcısı Cihan Kansız da yurtdışına kaçtı.

Cihan Kansız da yurtdışına kaçtı
Sabah'ın haberine göre; Selam Tevhid adı altında yürütülen kumpas soruşturmasında yasadışı dinleme kararlarında imzası bulunan savcı Kansız'ın, 3 Kasım'da Atatürk Havalimanı'ndan çıkış yaparak Belçika'ya gittiği ve bir daha geri dönmediği ortaya çıktı.

Hakkında iki gün sonra yurtdışına çıkış yasağı konulan Kansız'ın, Sakarya'da bulunan eşi ve 2 çocuğu ise pasaport alabilmek için 21 Aralık'ta Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu. Sakarya Emniyet Müdürlüğü evrakı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü eksik evrak gerekçesiyle Kansız'ın eşi ve çocuklarına pasaport vermedi. Kansız, 29 Nisan 2009'da Genelkurmay Karargahı'nda düzenlendiği toplantıda, Paralel Yapı'nın devlet kurumlarına sızmasına dikkat çeken Başbuğ'u tutuklatmıştı. Başbuğ, silahlı terör örgütü yöneticiliği ve darbeyle suçlanmıştı. Dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu gelişmeye tepki göstermiş ve 'Başbuğ'un tutuklanmasını doğru bulmuyorum' demişti.

FİRAR EDEN ALTINCI PARALEL

HSYK 2. Dairesi'nce Selam Tevhid örgütü soruşturması adı altında devletin üst düzey yöneticilerini sahte isimlerle örgüt üyesi gibi göstererek dinlenmesiyle ilgili olarak açığa alınan 49 hakim ve savcı arasında yer alan Kansız, Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'ten sonra yurtdışına kaçan 6'ncı Paralel isim oldu. Öz ve Kara haklarında yakalama kararı çıkarılmasından bir gün önce yurtdışına kaçmıştı. Akkaş ile Yüzgeç'in de kayıplara karışması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 3 Kasım'daki talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Tevhid Selam örgütü adı altında yasadışı dinlemelerde imzası bulunan 54 hakim ve savcı hakkında yurtdışına çıkış yasağı kararı verildi. Ancak, yine bu yurtdışı yasağı kararından kısa bir süre önce Kansız'ın yurtdışına gittiği ve bir daha dönmediği ortaya çıktı. Seçen ise Hollanda'ya firar etmişti.