Obama, Avustralya Başbakanı Turnbull İle Görüştü

WASHINGTON – ABD Başkanı Barack Obama, Avustralya’nın DAEŞ ile mücadeleye sunduğu “kararlı” destekten dolayı Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull’a teşekkür etti.

Obama, ABD’nin başkenti Washington’da resmi temaslarda bulunan Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull’u Oval Ofis’te kabul etti. İki lider görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa açıklamada bulundu.

İki ülke arasındaki dostluğun sadece ekonomik ve jeopolitik çıkarlara dayanmadığını belirten Obama, ABD ile Avustralya arasındaki 'olağanüstü benzerlik ve ortak değerlere' dikkati çekti.Obama, Turnbull’un son dönemde Afganistan ve Irak’ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelere seyahatte bulunduğu bilgisine vererek Avustralya silahlı güçlerinin sundukları katkılardan söz etti.

DAEŞ ile mücadelede Avustralya’nın sunduğu katkılardan övgüyle bahseden Obama, “Avustralya, DAEŞ’e yönelik verilen savaşta ABD’nin ardından sahada en fazla asker desteği veren katılımcılardan. Onlar koalisyonun tutarlı ve olağanüstü etkili bir üyesi” dedi.

Obama, görüşmede Suriye ve Irak’ta örgüte karşı verdikleri mücadeleyi nasıl sürdürebileceklerinin yanı sıra daha geniş kapsamda Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da terörle mücadeleyi değerlendireceklerini ifade etti.

Turnbull ise terörizmle mücadele kapsamında, DAEŞ’in yabancı savaşçı kazanımları ve örgütün sanal alemde iletişimlerini frenleme noktasında ABD’nin istihbarat yetkilileriyle daha yakında çalışmak istediklerini kaydetti.

Malcolm Turnbull ayrıca İran’ın nükleer programı üzerine P5+1 ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında varılan anlaşmanın uygulamaya konulmasından dolayı tebriklerini iletti. Turnbull, “Bu müthiş bir çabaydı ve ABD’nin liderliğine önemli bir örnekti. Dünyanın bu sıkıntılı yerinde bölgenin istikrarını sağlamak için ileriye dönük atılacak önemli adımları konuşacağız” diye konuştu.

Turnbull, bugün erken saatlerde de ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile bir araya geldi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Carter ve Turnbull’un, Irak ve Suriye’de son dönemdeki gelişmelerin yanı sıra Asya-Pasifik bölgesindeki güvenlik konularını da ele aldıklarını bildirdi.

Kaynak: AA