Uluslararası Domotex Halı Ve Zemin Kaplamaları Fuarı

Almanya'da açılan fuarda Gaziantep'ten 58 firma stant açtı.

Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen ve sektöründe dünyanın en büyük fuarı olma özelliğini taşıyan Uluslararası Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına Türk halıcılar damga vurdu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 59 ülkenin katıldığı ve 95 bin metrekare alana sahip fuarda en fazla katılımcıyla Türkiye bir kez daha sektördeki gücünü ilan etti. Gaziantep'ten katılan 58 firma ise fuarın ilk gününden itibaren katılımcıların ilgi odağı oldu.

Fuarı ziyaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ve Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, Gaziantepli firmaların stantlarını gezdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tayyar, fuarın omurgasını Türk firmalarının oluşturduğunu ve bunun da gurur verici olduğunu belirtti.

Türk firmaların daha önceki yıllarda türlü zorluklarla karşılaştığını anımsatan Tayyar, 'Bugün ise sanayici ve iş adamlarımıza kapılar sonuna kadar açılıyor. Elbette bu ülkemizin gücüyle orantılıdır. Gaziantepli firmalarımızın sayısı kentimiz adına gurur verici. Dünya markalarıyla yarışan firmalarımızın sektörde söz sahibi olması ve lider haline gelerek dünya halı modasını belirlemesi elbette sadece Gaziantepliler için değil Türkiye içinde büyük önem taşıyor' ifadelerini kullandı.

Güneydoğu halı sektörünün geçen yıl 1 milyar 384 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Tayyar, şunları kaydetti:

'2023 hedeflerini güncelleyerek bu hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdüren halıcılarımızı kutluyorum. Sektörde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının önem kazanmış olduğunu gördüm. Dünya halı liginin en önemli oyuncuları arasında yer alan Gaziantepli halıcılarımızın yeniliklere açık ve sürekli teknolojiyi yakından takip ederek makine parkurlarını yenilemeleri, halı sekötründe elde edilen liderliğin sürdürülebilirliğini artırmaktadır. Fuarda sektörle ilgili sorunları daha yakından öğrenme şansımız oldu. Elbette bu sorunların çözümü için üzerimize düşenleri yapacağız. Fuarın halıcılarımıza ve sektöre hayırlı olmasını diliyorum.'

Kaplan da fuara en fazla katılımın 141 firma ile Türkiye'den olduğuna dikkati çekerek, '1995 yılında sadece ziyaretçi olarak geldiğimiz fuara bugün en fazla katılımı biz gerçekleştiriyoruz. Sektörümüzün büyüklüğünün ulaştığı nokta açısından bu önemli bir olaydır. Halının başkenti Gaziantep'ten 58 firmamız stant açarak fuara adeta damga vurmuştur' ifadelerini kullandı.

Avrupa, Amerika ve Güney Afrika pazarların geliştirilmesinin sektörün geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Kaplan, şu değerlendirmede bulundu:

'Almanya'da her yıl gerçekleştirilen bu fuar sektörümüzün en prestijli ve marka fuarlarının başında gelmektedir. Fuarda 59 ülkeden halı üreticileri ve sektörle ilgili kuruluşlar stant açarak katılmıştır. Gaziantepli halı firmalarımızın fuarın en gözde stantlarına sahip olması sektördeki ağırlığımızın da en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır. 2016 yılının ilk ve en önemli fuarında bu kadar büyük katılımla Türkiye'yi temsil etmek hepimiz için gurur vericidir. Üretim şampiyonu Gaziantep'in dünya halı trendlerindeki belirleyici olma çabalarında da önemli gelişmeleri yine bu fuarda görme şansı yakaladık. Fuarın üreticilerimiz için hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum.'

Törer ise yurt dışı fuarların üreticileri için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Fuarda Gaziantep'ten katılımcı artışının dikkat çekici olduğunu ifade eden Törer, 19 Ocak'a kadar devam edecek fuarın 44 bin ziyaretçiye ulaşmasının beklendiğini aktardı.
Kaynak: AA