Silifke'de 128 Metre Derinliğindeki Cehennem Obruğu Temizlendi

İçel’in Silifke ilçesi Narlıkuyu Mahallesi’nde bulunan Cehennem Obruğu’nda bir televizyon kanalının belgesel çekimi yapan ekibinin, paraşütlü serbest atlayış yaparken pet şişeler ve diğer atıklarla karşılaşmasının ardından harekete geçen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İçel Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Silifke Belediyesi, obrukta temizlik yaptı.

Silifke'de 128 Metre Derinliğindeki Cehennem Obruğu Temizlendi
Cehennem Obruğunda ki temizliğe İçel İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Bahaettin Kabahasanoğlu, Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Silifke Belediye Başkan Yardımcıları Tuğba Esen Tol, Abdullah Yılmaz, Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) İçel Ekip Lideri Hakan Topal ve AKUT personelleri, Silifke Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Tolga Deniz, Temizlik işçileri, İçel’in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan’ın babası Mehmet Aslan katıldı.

128 METRE DERİNLİĞİ VAR

Cehennem obruğunun tarihinde ilk kez temizlendiğine dikkat çeken İçel İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Bahaettin Kabahasanoğlu, “Şehrimizde, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir güzelliğin olduğu yerdeyiz. Hem Cennet’in hem Cehennemin olduğu yan yana iki obruk var burada. Cehennem obruğunun 128 metre derinliği var. Bu obruk yanındaki Cennet’le beraber altından kutsal suyun aktığı mitolojide geçen bir hikayesi de var. Buradan geçiyor ve Narlıkuyu’da denize dökülüyor. Bu kutsal su o kadar değerli ki Narlıkuyu’da ki balıkların da çok lezzetli olmasını buna bağlıyorlar. Oradaki üç güzeller mozaiği, Zeus’un kızlarının güzelliği de bu kutsal suda yıkanmaları ve içmelerine bağlanıyor. Hatta orada bir yazı var şöyle diyor, bu sudan içen çirkinler güzelleşir, fakirler zenginleşir, kötüler iyileşir. Bu çalışmayı Sayın Kaymakamımızın, Silifke Belediyemizin, İçel Büyükşehir Belediyemizin desteği, Sayın Valimizin özel talimatları gereği yapıyoruz. Fakat en büyük emeği olan Akut ekibiyle bu işi yapıyoruz. Hedefimiz yıllarda buraya gelen konuklarımızın içtikleri suyun pet şişeleri ve diğerleri, ama ben daha çok bunları rüzgar uçurmuştur diye düşünüyorum, yani rüzgarın da uçurduğu naylonlar, poşetler, tenekeler, aşağı obruğa düşmüştür. Akut ekibi şuana kadar aşağıdan 60 çuval malzeme çıkardı. Biz şunu anlıyoruz, ülkemizde gezdiğimiz yerlerde daha dikkatli olmak lazım. Uygar dünyada nasıl oluyorsa bu iş, gittiğimiz yerlerde nasıl temiz bırakıyorsak ülkemizin, şehrimizin en güzel yerlerinden olan adı Cehennem ama çok gezilen, sevilen bir yeri temiz tutmalıyız. Amacımız şehrimizdeki bütün ören yerlerinin, turistik mekanların temiz olması gelen konuklara yüz akıyla sunulması” dedi.

"SİLİFKE’DE BİRÇOK TURİZM AKTİVİTELERİNİ YAPMA İMKANINA SAHİBİZ"

Silifke’de birçok turizm aktivitelerinin yapıldığını belirten Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, “Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, yaptığı açıklamada, “Çok ziyaretçi alan yerlerinde biri olan Cennet-Cehennem obruğunda, özellikle Cehennem obruğundaki çök konusunun çözümü noktasında yapılan organizede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çünkü özelikle zaman zaman basın yansıyan hepimizi üzen, buraya ziyarete gelen ziyaretçilerin ellerindeki malzemeleri bırakıverdikleri, belki sayın müdürümün dediği gibi öyle umuyoruz belki rüzgarın getirdiği ama netice itibariyle aşağıda çok çirkin bir görüntüye neden olan bir kirlilik söz konusuydu. Burada Silifke belediyemizin sağladığı ekipman desteğiyle, Akut ekibinin bu anlamlı çalışmayı yürütüyor olması son derece önemli, çök özveri isteyen bir çalışma. Biz buradan bakarken tedirgin oluyoruz ama arkadaşlarımız aşağıya iniyorlar ve oradaki çöpleri çuvallayıp yukarıya getiriyorlar. Böylece turizm açısından çok ciddi potansiyele sahip bu güzel obruğu da temizlemiş oluyorlar. Ben Hakan bey ve ekibine, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze ve Silifke Belediyemize teşekkür ediyorum. Bundan böyle ziyaretçilerimizden de buraları gezerken daha dikkatli olmalarını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Silifke turizm potansiyeli itibariyle çok zengin bir ilçe. İçel’in içinde olmakla birlikte Silifke’nin ayrı bir önemi var diyoruz biz. Silifke’de birçok turizm aktivitelerini yapma imkanına sahibiz. Bütün doğaseverleri, deniz severleri, tarih severleri, kültür severleri Silifke’deki bu tarihi, kültürel ve tabi güzellikleri görmeye ve burada vatandaşlarımız tarafından sunulan güzel lezzetleri tatmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

100 ÇUVAL ATIK TOPLANDI

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) İçel Ekip Lideri Hakan Topal 100 çuval atık toplandığını belirterek, “Temizlik çalışmasına başlama sebebimiz kısa bir süre önce turistik amaçlı bir paraşüt atlayışı yapıyor ve bu bölgede çok fazla kirlilik olduğu bize bildiriliyor. Silifke Belediyemiz, Müze Müdürlüğümüz ve İl Kültür Müdürlüğümüz tarafından bize konu aktarıldı. Bizde burayı temizleyebileceğimizi kendilerine söyledik. Silifke Belediyemizin verdiği destekle bir aydır planladığımız çalışmalara dün başladık. Dün yaklaşık 12 saatlik bir çalışma yaptık. Bu çalışmamızda 50 çuval pet şişe, buna benzer içinde kasa, özel eşyalar topladık. İnsanların elindeki pet şişeyi dahi atması gereken kova dahi aşağı atılmış. Bugün de yine 100 çuval atık doldurma planımız var. Tüm tedbirleri alıp ip sistemiyle aşağıya 1,5 saat süren bir iniş, aşağıda yoğun bir çalışma ve yeniden 1,5 saat süren bir çıkış gerçekleştiriyoruz. Burada çok büyük emek ve hayati risk var. Yinede biz doğamızı, çevremizi bize miras kalan bu tür yerleri korumak adına, temizlemek adına elimizden geleni yapıyoruz. İnsanlarımızdan isteğimiz, sadece Cennet-Cehennem değil gittiğimiz her yeri lütfen temiz tutalım, koruyalım, orada çalışan insanlara saygısızlık yapmayalım. Çünkü burası bizim olduğu kadar geleceğimiz olan çocuklarımızın da” dedi.

Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Tuğba Esen Tol da, bölgenin tarihi ve turistik yerlerin korunması ve temizlenmesi konusunda belediye olarak her türlü desteği verdikleri ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: İHA