Ayrımcılığa AB ayarı
Avrupa Birliği’ne uyum yolunda bir düzenleme daha hayata geçiyor. Her türlü ayrımcılık ve aşağılamaya 15 bin lira ceza geliyor.

HAMİLE DİYE RED YOK
İşveren, iş ilanına çıkarken bile ayrımcı ifadeler kullanamayacak, iş başvurusu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedilemeyecek. Stajer olarak işe alınan kişilere, ‘yıldırma’ yapılamayacak. Kişiyi işinden soğutmak, dışlamak, bıktırma amaçlı kasıtlı yapılan eylemler ‘ayrımcılık’ sayılacak. Sadece cinsel değil, insan onurunu çiğneme amacını taşıyan yıldırıcı, onur kırıcı, aşağılayıcı ve utandırıcı her türlü davranış ‘taciz’ sayılacak.
OKULLARDA MÜFREDAT
Başbakanlıkta ‘İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’ oluşturulacak. Bu kurum, insan hakları ve eşitlik bilincinin güçlendirilmesi doğrultusunda kişilere, kurumlara ve topluma yönelik eğitim ve rehberlik faaliyetleri yürütecek. İlk ve orta öğretim kurumlarında insan haklarına saygı ve eşitlik ilkesinin öğretilmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile ortak stratejiler ve uygulama planları geliştirecek. Eğitim müfredatında bulunan insan hakları ve ayrımcılık yasağı ile ilgili bölümlerin hazırlanmasına katkıda bulunacak. Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Suçun tekrarı halinde ceza yüzde 50 artacak.
