'Bendimahi Çayı'nda Balık Popülasyonu Yok Oluyor'

YYÜ Su Ürünleri Fakültesince Bendimahi Çayı'nda yapılan araştırmada, çaydaki balıkların arıtma tesisi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirlendi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sarı: 'Bu balıklar 100 yıldır bu çayda yaşıyordu. Ancak son 10 yıldır Muradiye ilçesinin kanalizasyonun döküldüğü 4 kilometrelik bölgede tek bir balık yok. Yani burada ölü bölge oluştu'

Van Gölü'nün önemli kaynaklarından Bendimahi Çayı'nda bir yıllık araştırma yapan bilim adamları, arıtma tesisinden akıtılan kanalizasyon nedeniyle gölün 4 kilometrelik bölümünde balık yaşamadığını belirledi.

Van Gölü'nü besleyen 30 kilometre uzunluğundaki Bendimahi Çayı'nda bir yıl önce araştırmalara başlayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümünce Muradiye ilçesinin kanalizasyonunun arıtılmadan çaya akıtıldığı tespit edildi.

Çayın, ilçeden Van Gölü'ne dökülen kısmının 4 kilometresinde balık yaşamadığını ortaya çıkaran bilim adamları, önlem alınmaması halinde çok daha büyük sorunla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, gazetecilere yaptığı açıklamada, tedbir olmaması durumunda çayın tamamının ölü bölge haline geleceğini ve burada balık yaşamının son bulacağını söyledi.

Ölü bölgenin oluştuğu kısımda araştırmaları yoğunlaştırdıklarını anlatan Sarı, şöyle konuştu:

'12 aydır Bendimahi Çayı'nın 30 kilometrelik bölümünde balık popülasyonu üzerine araştırmamızı yürütüyoruz. Bu çalışmada çayda 5 tür balık gözlemledik. Bu balıklar 100 yıldır bu çayda yaşıyordu. Ancak son 10 yıldır Muradiye'nin kanalizasyonun döküldüğü 4 kilometrelik bölgede tek bir balık yok. Yani burada ölü bölge oluştu. Biyoçeşitlilik bakımından bu kadar kıymetli olan bir çayda, önlem alınmaması halinde yaşam son bulacak. Oluşacak ölü bölgelerin ortadan kaldırılmasıysa uzun zaman alacak.'
Kaynak: AA